сряда, октомври 02, 2024

Десницата на свети Киприан в църквата ,, Златари ,, Букурещ



 Таня Биринджиева

В църквата,, Златари,, или църквата на свети Киприан   в Букурещ се намира чудотворна реликва-дясната ръка на свети Киприан от Антиохия, бивш магьосник от трети век приел християнството и станал епископ.

Църквата Златари е исторически паметник, известна още като ,,църквата на чудесата,, поради силата на мощите на свети Киприан е получила името си от квартала на златарите които са я издигнали през 17 век. Храмът е бил разрушен през 1800 година от земетресение и възстановен през 1850 година. Куполите на църквата са били повредени от земетресение през 1940 година и ремонтирани през 70-те години на миналия век. 

Свети Киприан се смята за бърз  помощник срещу магьосничество. Мощехранителницата със свещената реликва е поставена пред красиво изписана икона на свети Киприан със сцени от неговия живот и от сподвижниците му света Юстина и свети Теоктист. Всяка сряда се отслужва вечерня и се чете акатиста на свети Киприан, прави се водосвет и се четат молитви за прогонване на злите духове. Освен това всеки петък се отслужва вечерня с акатиста на Пресвета Богородица и се четат молитвите за прогонване на духовете на свети Василий Велики. 
Според енорийския свещеник който е жив свидетел на фрапиращи случаи, но избягва да говори за тях, за начина, по който се правят и разпространяват магиите. Това което го интересува най-много и изглежда най-полезно за хората, е,че те знаят колко ужасно е едно проклятие, обикновено предавано от човек на човек впоследствие на гняв чрез мисли и думи.

В църквата има много болка. Всеки има своя история и проблеми . Не е лесно да се изслушат без да те безпокоят. Почти двадесет години енорийският свещеник отец Дяконеску се опитва се опитва да е спокоен, но казва ,че това е трудно, има дни когато се прибира в дома си съсипан, с наранена душа, а през нощта му се случва да сънува страшни сънища. Той изпитва радост, когато вижда силата на изцелението на свети Киприан, когато хората идват да му благодарят в олтара, но битката с тъмните сили е страшна и без край. Без да иска , той е напълно потопен в мерзостите, които преживяват другите, за историите за отмъщение и бурите от вълненията.

От това, което е видял и чул, най-тежките магии са свързани с мъртвите: нокти, откъснати парчета от дрехите, пръст от гробовете. След това следват по тежест заклинанията със свещени частици: частици от икони, реликви, свещенически одежди. Със сянка на тъга в очите той показва мощехранителницата на свети Киприан, която заключена с два реда ключалки. След това той показва пролуките  в иконостаса и счупените орнаменти по ръба, които хората чупят тайно или да вмъкват бележки, или да използват късчетата стърготини за тъмните си дела .

В църквата на свети Киприан борбата с духовете на злото е ожесточена. Много хора молят отеца за молитви, да оставят носни кърпички под реликвария на свети Киприан, или на входа, или близо до олтара. Той им отказва, ако искат нещо неподходящо, но , доколкото е възможно, ги учи на правата вяра, като ги съветва да отвърнат въображението си от тъмнината и да се приближат до Бог, уверени в Неговата непоколебима помощ и сила. Важно е да не губим надеждата, казва отеца. Нека да не се заблуждаваме, че ще се отървем от магии чрез други магии. Хората тичат из цяла Румъния и търсят лек, привлечени от славата на скит, старец, чудотворна икона, но се случва чудото и съкровището на изцелението да са само на няколко крачки от тях- в църквата Златари. Малко известен , свети Киприан не може да избере по-подходящ дом- насред шумен, забързан Букурещ, пълен с грижи и лоши помисли.

Translate