неделя, октомври 06, 2024

Едно съвременно чудо на свети апостол Тома през 1978 година на остров Сими


 Таня Биринджиева
През 1978 година целия остров Сими в Додекатезите, с изключение на манастира Панормитис, бил нападнат от скакалци, които не били изчезнали от никакъв пестицид. Тогава жителите на острова се обърнали към митрополията на остров Родос до свещения манастир Свети Йоан Богослов на Патмос и поискали чудотворния череп на апостол Тома, който се съхранява там. Населението на Сими искало да се направи лития с него както е ставало в стари времена.
Манастирът на Патмос разрешил и черепът бил донесен на остров Сими в неделя, 14 май. Чудотворният череп на апостол Тома бил донесен от митрополита на Родос Спиридон, преподобния игумен на манастира,, Свети Йоан Богослов,, и патриаршеския екзарх Исидор и братя от манастира.

Веднага започнало литията и кутията с черепа била занесена в катедралата посветена на свети Йоан Предтеча в Сими. 

Веднага след шествието черепът бил занесен в Педи, Сими, където се намират градините и нивите, и веднага скакалците започнали да бягат. Местните хора се развълнували и прославили Бог.
По този случай за чудотворната сила на черепа е отбелязано във вестник ,,Прогрес,, от 16 май 1978 година:
,, Няма да повярвате , но е истина! Видяхме го със собствените си очи. Всички скакалци на Сими умряха веднага след шествието, което се състоя с чудотворния череп на апостол Тома, донесен от Патмос за тази цел.
Тези думи бяха изречени от симийците, които се върнаха вчера следобед от Сими след двудневно пътуване, което бяха предприели по повод на шествието там.
Вчера сутринта в катедралния храм,, Свети Йоан,, в Сими се отслужи молебен от митрополит Спиридон заедно с игумените на манастирите Патмос и Панормитис, със свещеници, представители на властта и жителите на острова. След молебена се проведе процесия с надеждата да изчезнат скакалците, които се бяха разпространили из острова се са превърнали в истинска напаст за растенията и посевите.

Няколко часа след шествието, както съобщават очевидци, купчини мъртви скакалци са били видени по краищата на пътищата и полетата.
Казват, че черепът на апостол Тома е чудотворен, но особено в случаите, когато има селскостопански щети от насекоми или други болести".

Translate