понеделник, август 27, 2018

Чудото на свети Фанурий с тримата свещеници

Таня Илиева


Свети великомъченик Фанурий  Родоски е почти неизвестен в другите страни, но дълбоко почитан и любим в православна Гърция. Дълго време свети Фанурий останал скрит от Господ. Но през 16 век била намерена неговата икона и християните научили за неговото съществуване и неговата сила на чудотворение, която му била дадена от Бог.

Някога великият остров Крит се намирал под властта на венецианците и нямал православен архиерей. Неговото място било заето от латинец. По тази причина всички, които били достойни да приемат свещенически сан, отивали на остров Китира, който е неголям остров на север от Крит, където те приемали ръкоположение от православен епископ. В тези години трима дякони оставили остров Крит и се отправили към Китира, за да бъдат ръкоположени за свещеници. Когато се връщали към родината си, тези новоръкоположени йереи попаднали в плен на османците, които се отправили към остров Родос, за да ги продадат в робство. Нещастните свещеници ден и нощ скърбели   за постигналото ги нещастие.

Там на остров Родос чули за големите чудеса на свети Фанурий и веднага с горещи  сълзи започнали да се молят, светеца да ги освободи от тежкото робство. И понеже били разделени при различни господари, те решили всеки един от тях  поотделно да отидат да се помолят  и да се поклонят в храма на светеца. И, когато отишли те се събрали тримата заедно и паднали пред иконата на светеца, мокрейки земята със сълзи, за да ги освободи от робство. После си тръгнали малко утешени и всеки отишъл при своя господар подкрепяйки се с надеждата, че ще намери милост, както се  и случило, защото светецът се бил смилил над сълзите им и чул молитвите. И  през следващата нощ той се явил на османците, които ги притежавали, и им заповядал да оставят нещастните роби и да отидат да се поклонят в неговия храм. Но османците си помислили, че това е някакво чародейство и оковали свещениците във вериги и ги подложили на изтезания. Но през нощта светецът дошъл и им свалил веригите, като им дал насърчение с думите, че на следващия ден непременно ще ги освободи. След това се явил на господарите им и строго ги смъмрил като им казал,че ако не бъдат освободени свещениците на другия ден, ще видят силата на Бог. Тогава светецът си отишъл и станало чудо, всички, които били в онези къщи, малки и големи, се събудили слепи и парализирани, измъчвани от най-силни болки. Така както си лежали, те извикали свои роднини и взели съвет какво да сторят. Така решили да изпратят да доведат пленниците, и когато тримата свещеници дошли, те попитали дали могат да ги излекуват. Тримата отговорили следното:„ Ние ще помолим Бога, а Той да стори така, както Му е угодно". А светецът на третата нощ се явил на османците и им казал:„Ако не изпратите в моя храм уверение за освобождаването им, нито здраве ще имате, ни жадуваната светлина". Тогава онези хора пак се посъветвали с роднини и приятели и всеки един от тях изпратил освободително писмо за своя роб, като ги поставили пред иконата на светеца. Тогава станало поредното чудо. Докато пратениците се завърнат от храма, предишните парализирани и слепи люде станали съвсем здрави. Те се удивили от всичко това и освободили свещениците, като им дали пари да се върнат, любезно ги  изпратили да  си отидат на остров Крит. Тогава те пренарисували иконата на свети Фанурий и я взели на остров Крит, и всяка година на 27 август празнували паметта на светеца.

Свети великомъченик Фанурий Родоски

Translate