вторник, май 23, 2017

Мироточенето като явление

Таня Илиева

Мироточенето е явление свързано с появата на маслена влага или както е известно като миро на иконите и светите мощи . Заедно с изпускането на масленоподобното вещество има и благоухание . Различните мироточения се отличават по вид едно от друго , по цвят и консистенция . Може да е гъсто като смола , или  да напомня на роса , от там названието ,, елеоточене " или ,, росоточене " 

За някои вярващи това е проява на чудо , но това е и причина за дискусии между богословите . 

В Светото Писание не се съобщава нищо за мироточенето , а всички упоменавания се съдържат в Свещеното Предание . Най-старите данни за мироточене са за благовонното миро от гробницата на апостол Йоан Богослов , от мощите на апостол Филип , от мощите на мъченик Теодот Анкирски , от мощите на великомъченик Димитър Солунски , от мощите на свети Николай Мирликийски Чудотворец , от по ново време Монреалската икона на Пресвета Богородица , мироточила цели 15 години . 

Съвременните богослови призовават към едно по-трезво отношение към мироточенето . То се установява чрез специална процедура  . Тя е следната : при мироточене от икона фактите се докладват в съответната митрополия (не се огласяват например чрез фейсбук или друг информационен канал ) , след това се назначава специална комисия . В нейните правомощия влизат : разпита на свидетелите (ако има такива) , преглед на местоположението на иконата , условията на съхранение . Прави се проверка за възможността за поява по естествен път на маслена консистенция .

Translate