вторник, октомври 10, 2017

11 неща, които не знаем за император Константин Велики

Таня Илиева

  1. Константин Велики е роден като Флавий Валерий Константин около 280 година сл.Христос.В град Наас в провинция Мизия,който сега е град Ниш в южна Сърбия.По време на раждането му,баща му е известен като Констанций Хлор,офицер от римската армия.Майката на Константин  Елена е била негова съпруга.Поради влиянието оказвано върху сина си,Елена играе важна роля в поставянето на християнството в сърцето на империята. Тя е почитана като светица.
  2. Константин Велики получава образованието в двора на император Диоклециан.През 289 година Констаций Хлор напуска Елена,за да се ожени за Теодора,майка на Максимиан,наскоро поставен за император от Диоклециан.През 239 година Диоклециан създава Тетрахия,като назначава двама цезари(това са младши императори);и Констанций Хлор е назначен за цезар на Максими.Като основен претендент за Цезар,Константин е изпратен в двора на Диоклециан,където получава образование, изучавайки латинската литература,гръцки език и философия.Тук той става свидетел на „Голямото гонение“ на Диоклециан-най -тежкото преследване на християните в римската история.
  3.  Константин става император на 25 юли 306 година,след смъртта на баща си.След като се оттеглил Диоклециан и Максимин през май 305 година,Констанции получава титлата Август.След неговата смърт на 25 юли 306 година,привържениците на Константин го обявяват за Август,въпреки че Галерий,който тогава бил Август,му е бил дал титлата„Цезар“. Дялът на Константин от Римската империя се състоял от Великобритания,Галия и Испания.През 308 година,Лициний,близък приятел на Галерий,също е назначен за Август.През 310 година Максимиан, се завърнал и се разбунтувал срещу Константин, през юли 310 година е принуден да се  самоубие от Константин.До средата на 311 година, Константин,Лициний и синът на Максенций Максимин са били факторите в Рим.
  4. Константин побеждава Максенций в известната битка при Милвийския мост.През 311година Максенций обявява война на Константин,за да отмъсти за баща си.През пролетта на 312 година Константин събира войските си да атакува Максенций.Градовете държани от Максенций се предали през следващите няколко месеца и Константин  тръгнал към Рим,където Максенций се бил подготвил за обсада.Максенций обаче вярвал,че ще спечели битката.Последвала на 28 октомври 312 година битката при Малвийският мост, а самият Максенций се удавил в река Тибър по време на битката.
  5. Константин станал безспорен владетел на Западната Римска империя,след като побеждава Максенций.На 29 октомври 312 година Константин влиза триумфално в Рим.Тялото на Максенций е изкормено и обезглавено.Главата му се носела по улиците.Победата на Константин му дава безспорен контрол над западната част на Римската империя, а източната се контролирала от Лициний,който става сродник на Константин през 313 година.Същата година е издаден и Миланския едикт,което дава признание на християнството като официална призната и толерирана религия в Римската империя. Също се възстановяват и имотите на християните, конфискувани по времето на император Диоклециан.
  6. Константин става единственият император на Римската империя през 324 година.Връзката между Константин и Лициний се влошават след един опит за убийство на Константин от човек изпратен от Лициний.Лициний искал да бъде Цезар, и започнал да гони християните.Това води до гражданска война от 324 година.Константин печели една поредица от победи и принуждава Лициний да се предаде,след битката при Хрисополис.Въпреки че,Константин първоначално пощадил живота на Лициний,той бил екзекутиран при подозрение за предателство.Така Константин  става едноличен владетел на Римската империя.
  7. Константин основава град Константинопол през 324 година.Победата на Константин над Лициний бележи издигането християнството над езичеството и езическото население.Константин взел решение да даде на Изтока собствена столица.Така Византион е преименуван на Константинопол през 324 година.Той е осветен на 11 май 330 година и преименуван на Константинопол„Град на Константин“. Константин Велики смятал да го направи място за постоянното му пребиваване.Градът става център и най-голям европейски град и допринася за развитието на християнската религия.Днес Константинопол се нарича Истанбул и забележете е най-гъсто населения европейски град.
  8. Константин екзекутира втората си съпруга Фауста и сина си Крисп.Първата съпруга на Константин е Минервина,за която се жени през 303 година.Семейството има един син на име Крисп.През 307 година Константин се развежда с Минервина и  се жени за Флавия Максима Фауста,дъщеря на Максимиан,за да си укрепи политическата позиция.През 326 година сина му Крисп е отровен,същата година е екзекутирана и втората му съпруга Фауста.Причината за тези екзекуции не е известна.Въпреки че,се е предполага за незаконна връзка между двамата.
  9. Константин е допринесъл за възхода на християнството в Европа.Той е първият римски император,който изповядва християнската религия.Той проправя пътя тя да стане доминираща в Римската империя и в Европа.Той прекратява гоненията на християни и я легализира като религия.Църквата на Божи   гроб и базиликата на Свети Петър в Рим са били построени по негова заповед, както и много други църкви.
  10.  Константин Велики е вторият най-дълго управляващ император.През пролетта на 337 година той се разболял сериозно.Той бил покръстен от Евсевий от Никомедия на смъртното си легло.Константин починал на 22 май 337 година в  град Ансирона,близо до Никомедия,Витиния и бил погребан в Константинопол в Църквата„Светите апостоли“.Той царувал 31 години,станал най-дълго управлявалият император от времето на Август и вторият в римската история.Той е почитан като светец от източноправославни,римокатолици и англиканци.
  11. Трумфалните арки са монументи под формата на арки,които са свързани с древния Рим. Арката на Константин е посветена на победата му над Максенций при Малвийския мост и тя  е най-голямата оцеляла римска триумфална арка и последният голям паметник от императорския Рим.

Translate