сряда, октомври 11, 2017

Дионисиат

Таня Илиева

Манастирът Дионисиат е посветен на свети Йоан Предтеча.Той се счита за един от най-строгите манастири на  Света гора-Атон.Уставът на манастира е пример за много от манастирите на полуострова.Обителта и била основана от преподобния Динисий през 14 век с помощта неговият брат Теодосий,митрополит на Трапезунд и на император Алексий Трети Комнин.За мястото на построяване един стълб бил указателен знак за преподобни Дионисий.

Манастирът пази един триметров хрисовул със златен царски печат.Благочестивият император заедно с другите дарения направени на манастира предал на преподобни Дионисий и иконата„Похвалата на Пресвета Богородица“,която според преданието била рисувана от апостол Лука.Това била иконата,която през 626 година патриарх Сергий направил лития покрай стените на Константинопол,за да вдъхнови защитниците на града от варварско нашествие.Пред тази икона бил прочетен първия акатист на Божията Майка.През 1592 година пирати  я похитили и тя се явила на вожда им и заповядала да върнат иконата в обителта.

Другите светини в манастира са:част от Животворящият кръст,част от одеждите на Спасителя,част от пояса на Богородица,десницата на свети Йоан Предтеча,частици от мощите на свети Дионисий Ареопагит,свети Козма и Дамян,на светите мъченици Власий и Антипа,на свети Йоан Мълчанника,Модест Йерусалимски,Нифонт Константинополски,Петър Александрийски,Василий Велики,Йоан Златоуст,великомъченик Артемий и Пантелеймон,свети великомъченик Харалампи,Мина и Евстратий,Елефтерий,Кирик,Мардарий,Никита,Димитрий Триполитански,мъченик Теодор Тирон и Теодор Стратилат,мъченица Варвара,мъченица Кириакия,Томаида,императрица  Теофания,десницата на свети Йоан Милостиви,миро от великомъченик Димитър Солунски,кръв от великомъченик Георгий Победоносец и оковите на свети апостол Петър.
В манастирската библиотека се съхраняват 1200 ръкописи и една неповторима реликва-масата над която е преписвал своите книги преподобни Никодим Светогорец.

Катедралата на манастира е изписана от Тзордзис,ученик на монаха Теофан, а трапезарията е изписана от двама монаси Данаил и Меркурий. В трапезарията има великолепна резбована врата.

В края на пристана към манастира се намира място за поклонение, построено в чест на свети Йоан Предтеча.Има няколко параклиса,а към пътя за Свети Павел се намира костницата.

Съдбата на манастира е неповторима на фона другите манастири от тази гледна точка,че за последните пет века е нямало нито един пожар.
Период на процъфтяване манастира е преживял през 16 век.Дарения имало от Молдавия,Влахия.Тогава е бил построен водопровод, пристан,катедралата.Камбанарията на манастира се счита за най-старата постройка.
През 17 век манастира опустял, и общежитието било възстановено през 1805 година. Тежко изпитание било гръцкото въстание през 1821 година-в обителта имало турски войски. Монасите били преследвани и принудени да напуснат манастира. Сега има много монаси родом от остров Кипър.

Престолният празник е Рождество на свети Йоан Предтеча.На този ден монасите приготвят едно неповторимо коливо,най-сполучливото на Атон.Също се отбелязват и Събор на свети Йоан Предтеча,на преподобни Дионисий на 8 юли,свети Нифон на 24 август.


Translate