сряда, октомври 24, 2018

Богородица всех скорбящих радост

Таня Илиева


Иконата за първи път е станала известна в Москва през 1688 година по времето на царете Йоан и Петър Алексеевич. Сестрата на Московския патриарх Йоаким, Ефимия Пипина, страдала от рана от едната страна, че е можело да се видят вътрешностите и. Съзнавайки  безнадеждната ситуация, тя само в молитвата търсела укрепване и утеха. Една сутрин тя чула глас:,,Ефимия, защо в страданието си ти не прибегнеш до общия за всички лечител? В храма на Преображението на Моя Син има икона, наречена ,, Радост на всички скърбящи". Тя стои от лявата страна на олтара, където жените обикновено стоят. Нека свещеника от църквата заедно с тебе да отслужи молебен с водосвет, и ще получиш изцеление. Не забравяй милостта Ми към теб и го изповядай в прославление в Мое име"

Когато преминало вълнението на Ефимия, от това чудно видение и узнала от роднините си, че действително в храма Преображение на Ординка има изображение на Пресвета Богородица,, Всех скорбящих радост", тя извикала свещеника с иконата у дома си. След водосвета Ефимия оздравяла. Това събитие получило широк отзвук, защото  Ефимия била родна сестра на патриарх Йоаким.

Това се случило на 24 октомври и станало начало на поредица чудеса. След това чудо била съставена служба и особен акатист , които са написани през 1863 година от професора в Московската духовна академия П. С. Казански.

Translate