понеделник, октомври 09, 2017

Базиликата„Сен Дени“(видео)


Таня  Илиева

Дионисий Парижки е светец живял през 3 век и първи епископ на Париж.Най-старото съхранено жизнеописание на светеца е„Страстите на светите Дионисий,Рустик и Елефтерий“ датирано от 600 година.За свети Дионисий споменава също и Григорий Турски, историк и светец от 6 век.
Според преданието,Дионисий проповядвал християнството в Рим,след това в Германия и Испания.С него били презвитер Рустик,свети Риел и дякон Елефтерий.След което Дионисий и неговите сподвижници започнали да проповядват в Галия.Дионисий  станал първия епископ на Лютеция- Париж. По време на поредното преследване на християните,тримата проповедника били арестувани и хвърлени в тъмница.На сутринта те били обезглавени на хълма Монматър.И именно във връзка с наказанието на тримата светии това възвишение получило своето название.Свети Дионисий се изправил след като бил обезглавен и взел главата си и тръгнал към мястото,където е трябвало до се издигне храм и там паднал.Една благочестива жена на име Катула погребала останките на мъчениците.Почитанието на светеца започнало в Галия практически след неговата смърт.Според житието на света Женивиев,църквата на свети Дионисий била построена вече в 5 век.По-късно на това място се издигнало абатството Сен-Дени.

Свети Дионисий се счита за  покровител на Париж, и е един от Четиринадесетте свети помощници.

Базиликата „Сен-Дени“ е била построена през първата половина на 12 век и един от фаворитите и пръв съветник на монарха-абат Сюже,възродил и издигнал една готическа церква от развалините на старото абатство.
Западната фасада на базиликата,с две кули са украсени с портали красиво украсени с висок прозорец„Витражната роза на Сен-Дени“.
А високият, изпълнен клирос произвел такова впечатление на епископите при освещаването,че в следващите векове се строели такива клироси.  Тези новаторски замисли на абат Сюже са отразени и в ниското ниво на клироса, а именно  в просторната открита галерия,която давала възможност на поклонниците без особено усилие да виждат пазените в клироса реликви.Това било нестандартен начин на строителство за тези времена.

Сега тези пространства изглеждат много  просторни  и разчупени.

Базиликата отдавна е свързана с историята на френските монарси,още от времето на коронацията на крал Пипин Къси през 754 година,също и като място за погребение на френските крале,когато през 996 година бил погребан крал Юг Капет.

Тук са погребани всички френски крале с изключение на трима от тях, и сега могат да  се видят техните гробници със скултурните изображения,които се намират в южната част на църквата. 

В ляво от входа, в южният трансепт се открива едно красиво зрелище:босият крал Франсоа Първи и неговата съпруга кралица Клавдия Френска гледат от своята гробница в стил Ренесанс, а около гробницата се намират барелефи изобразяващи военните победи на краля.
Редом със стъпалата,водещи към галерията, почива крал Шарл Пети-първият френски император,за който саркофага му е изготвен приживе,започнат в деня на неговата коронация през 1364 година.Редом с него почива неговата съпруга Жана Бурбонска,станала първата кралица,която е погребана в кралската гробница.Тя държи в ръцете си малко гърненце съдържащо нейните вътрешности - традиция, която съществувала по това време.

Тук може да се види крал Людовик и Мария - Антоанета молещи се на колене, и около които често има букети цветя.Тези силуети са правени 37 години след тяхната смърт.
В северната част на гробницата може да се види крал Кловис Първи от династията на Меровингите,управлявал през 6 век.Когато се обърнем към клироса може да се види крал Дагоберт Първи.Той е първият монарх,които е погребан през 7 век в базиликата.Крал Дагоберт е последният крал от  династията на Меровингите.
В дясно от стълбите в северната част е разположено  една от впечатляващите гробници на крал Анри Втори и Екатерина Медичи.
Другата гробница е на крал Людовик Дванадесети и на Анна Бретонска.

 

Translate