вторник, май 23, 2017

Замъците в Европа : Финландия - замъка Росенборг

 Таня Илиева 

Финландия притежава едни от интересните замъци . Ние можем да открием не малко стари сгради , които ни разказват за велики събития , както и нови необичайни снежни крепости . Най- известните музеи са разположени в замъци нашепващи не толкоз за архитектурата , колкото за историята , традициите и културата на финландския народ . 

В град Росеборг се издига едно от старите укрепления , не приличащо на никой друг замък във Финландия . Росеборгският замък е служел за защита на шведските владения по тези земи . 

Замъка на скалата Росеборг е остатък от крепост , основона , през 14 век , когато скалата е била още заобиколена от вода . Първото споменаване се отнася към 1378 година . Укреплението  на южния бряг било важна военна база с конфликта между шведите и датчаните , а също е служело за отбрана от пиратите . 

Масивните външни стени са служили като надеждна  защита . Съществувало е един защитен ров , които обгръщал крепостта от всички страни . Имало е дървена преграда също . Сега се намира на сушата , но през 15 век се е намирала във водата . Нивото на водата се е снижавало с времето , и е  било труден достъпа до замъка с лодка .

Росеборският замък е бил изоставен през 1553 година , три години след създаването на столицата Хелзинки , която станала по-важна от стратегическа гледна точка . 

Интереса към замъка в Росеборг се проявил след около 300 години .



















Translate