сряда, август 09, 2017

Полезно е да се знае: Гробницата на Пресвета Богородица

Таня Илиева 

Гробницата на Света Богородица се намира в долината на Седер,близо до Йерусалим.Някой съвременни писатели смятат обаче,че Дева Мария е погребана в град Ефес. Основните източници, за това че тя е погребана в Йерусалим са Дионисий Ареопагит, свети Герман,патриарх Константинополски, свети Андрей Критски, Йоан от Солун, Иполит от Тива,свети Йоан Дамаскин.
Според преданието от 4 век, Богородица е починала в Йерусалим през 57 година на възраст 72 години. Апостолите взели решение да я погребат в семейната гробница заедно с родителите и и Йосиф Обручник. И както знаем отсъстващият апостол Тома дошъл на  третия ден в Гетсимания и помолил да отворят гроба,за да се прости с Мария, но гробът се оказал празен. Тя като Своя Син била възкръснала. Има един апокриф от 4 век наречен,,Успението на Мария“ и разказва всичко това, като съобщава следното,че Богородица била погребана в„Гетсимания в нов гроб“.

Традицията,която определя Йерусалим като мястото на погребение за Богородица е от първи век.Известно е едно послание на Дионисий Ареопагит изпратено на епископ Тит.

Императрица Елена построила над гробницата на Богородица  през 326 година първата църква. Долната част на църквата е била кръстовидна пещера,чиято по-голяма част е била в скалата.

По-късно по времето  на управлението на император Маркиан през 5 век, йерусалимският патриарх Ювенал е построил един не особено голям храм.Този храм бил разрушен от  персите през 614 година, но много скоро възстановен.

През 680 година един поклонник на  име Аркуф пише,че тази църква била на две нива. Горното ниво било с четири олтара, а долното било с един олтар и Гробницата на Света Богородица.

Шестият вселенски събор проведен през 680-81 година, според едно от неговите решения гробницата на Света Богородица  била  отворена и вътре били намерени нейният пояс и савана, с който било  завито тялото и. 

Църквата в следващите столетия била разрушена няколко пъти, като гробницата на Дева Мария не е била пострадала. За църквата се знае, че е имала 13 свещеници,6 монаси и 15 монахини.Мюсюлманите почитат също това място, като казват, че  е гробницата на майката на техният пророк Иса(Иисус), и в Корана се споменава,че по време на своя нощен полет Мохамед видял светлина идваща от гробницата на Мария.

Кралица Мелисанда, дъщерята на крал Балдуин Втори е възстановила църквата през 1130 година. Тогава той бил украсен великолепно с фрески и след нейната смърт през 1161 година, тя станала нейното вечно жилище. Там е имало един манастир на братята бенедектинци.

Саладин, когато превзел Йерусалим през 1187 година разрушил по-голямата част на църквата. В днешни времена църквата е място за мирно съжителство между Православната, Арменската, Сирийската и Коптската църкви заедно с мюсюлманите.

Самата гробница на Света Богородица се намира под земята, и има само един фронтон с готически арки датирани от 12 век,който е разположен над повърхността на земята. Входът се намира от южната страна. От този вход се слиза по стълба широка 6,5 метра,която е каменна и има 48 стъпала.
Подземната църква е висока 34 метра и е широка 6 метра има форма на кръст и там се намира кувуклията - параклис,която е с размери 2метра на 2 метра. Там се намира гроба на Света Богородица. Тя е покрита с мрамор и много скъпоценни украшения има 24 сребърни свещника и лампади.
Кувуклията има два входа, един на запад и един вход на изток.Поклонниците обикновено влизат от западната страна и излизат от север. В източната част на църквата се намира Света Богородица Йерусалимска, която е поставена в облицовка от розов мрамор.
От ляво е поставен православният жертвеник. На южната страна се намира една малка по размерите си молитвена стая за мюсюлманите, които също като нас православните почитат Пресвета Богородица(те я наричат„Сейде Мириам“ и я почитат като една от трите съвършени жени в исляма).
Църквата е разделена на 9 параклиса и престола, където различните християнски конфесии и православните извършват своите богослужения.
В дясно има предел на родителите на Света Богородица, праведните Йоаким и Анна, и той принадлежи на православната църква. В него има два престола, единият е посветен на праведният Йоаким, от източната част, преданието говори, че там се намира гробът му. И другият е в чест на света Анна на северната част, там според преданието се намира гробът и. Тук спи вечният си сън и кралица Мелисанда. За това има надпис,който е изсечен в пода.
Левият параклис е посветен на Йосиф Обручник.Тук според преданието той е погребан. През 1814 година е даден на Арменската апостолическа църква.
Долу в дясно от стълбата има  престол посветен на първомъченик и архидякон Стефан, принадлежащ на православната църква.
Престолът на свети Николай Мирликийски се намира в северната част на храма и принадлежи на православната църква.
В западната част на долното ниво на църквата в скалата е кувуклията  с гроба на Богородица. Главният престол се намира във вътрешната част на кувуклията,непосредствено на погребалното ложе на Дева Мария.Този  престол се използва съвместно от Арменската и Православната църква.
Арменският престол се намира в лявата страна откъм западната стена,вляво от входа.
Престолът на Сиро-яковитската православна църква се намира на северният изход и е не голям по размери.
Пределът на Коптската православна църква е в западнат част на църквата.


На южната страна има и мехреб  определеното място за молитва за мюсюлманите.



Translate