неделя, септември 17, 2017

Мощите на света София,Вяра,Надежда и Любов

Таня Илиева

През 8- ми век мощите на мъчениците били пренесени от криптата на свети Панкратий в Рим по заповед на папа Павел Първи в новопостроената църква на свети Силвестър намираща се на Марсово поле,а част от техните мощи били отнесени в манастира на Света Юлия в Бреша.

През месец май 777 година мощите им били пренесени в женският манастир в Ешо,близо до Страстбург след молба на епископ Ремигий.

Мощите привлекли много поклонници,затова била построена голяма сграда за гостилница. По време на Великата френска революция   манастира бил разорен и мощите изчезнали. Предполага се,че монахините са ги заровили в гробището към манастира, и до днешни времена не са открити.

Църквата към манастира в чест на светлото на революцията, след това е била продадена на търг. През 1898 година останките от манастира и църквата били обявени за паметник на културата, и започнало тяхното възстановяване.

Римокатолическият епископ Шарл Руш през месец април 1938 година донесъл от Рим в Ешо две нови частици от мощите на света София. Едната била поставена в саркофаг, а другата в реликварий заедно с други мощи.

В днешни времена в църквата на свети Трофим се намира историческата рака с мощите на светиците,която се съхранявали в продължение на векове.






Translate