понеделник, септември 18, 2017

Изложба на християнското изкуство в Париж


Таня Илиева

Институтът за арабските държави ще представи една изключителна изложба със заглавие„ Източните християни:две хиляди години история“.На нея ще бъдат представени шедьоври на християнското изкуство и тя ще бъде открита на 26 септември 2017 година до 14 януари 2018 година в Париж.

Това е първата по рода си изложба на тази тема в Европа.Тя включва артефакти от Близкия изток и Египет,карти,макети,документи и дипломатически архиви. Също така ще може да се видят и първите християнски стенописи,които са известни на науката,като тези от Дура Еуропис в Източна Сирия,на брега на река Ефрат,датирани от 3 век.
Това е първи, когато се излагат на публично място в Европа. В представянето на арабският световен институт пише:„Приемането на християнската религия като официална държавна религия и промените през 20 век и 21 век наложи да покажем на посетителите, че източната християнска общност е направила и продължава да има значителен принос за политическото,културното,социалното и религиозното развитие в арабския свят “.
„Изложбата   също така подчертава голямото разнообразие на християнството на Изток,с коптски,гръцки,асирийски,халдейски,сирийски,арменски,маронитски,латински и и други общности.
Имаме свидетелства,че Църквата в Сирия е много по-развита от Църквата в Европа по онова време“.
Християнските  произведения на изкуството,които са достигнали до нас през вековете са най-добрите посланици на богатата култура на източните християни.
Като пример може да се даде евангелието от Рабула,което е само по себе си уникат. То е написано през 6 -ти век и е украсено с цветни флорални мотиви на 292 пергамента,повечето от които са непокътнати.
Освен тези артефакти изложбата ще включва и икони,мозайки и снимки от по ново време за трагедията на източните християни,които са в днешни времена жертви на ислямизма.

Translate