вторник, септември 19, 2017

Явлението на Дева Мария от Ла Салет


Таня Илиева

Явлението на Дева Мария е станало един съботен ден или по-точно на 19 септември 1846 година в навечерието на празника на иконата„Богородица седемте болки“( по това време по римокатолическият календар се отбелязвал на 20 септември). Пред 11-годишният Максимин  Жиро и 14-годишната Мелани Калва, в необичайна светлина се появила една жена,която плачела седейки на един камък близо до пресъхнал извор.Тя се обърнала към децата и казала:„Елате близо,деца,не се бойте.Ще ви кажа нещо важно“.

Пресвета Богородица започнала да говори,как и е тежко да ходатайства,и да се застъпва за хората,които продължават да грешат,как и е трудно да удържа Божията десница от справедливото наказание.Тя помолила да се молят,да се обърнат към Бога,да се примирят с Него и да помнят,че всичките несгоди идват от греховете на човеците.
Докато тя била с двете деца тя разкрила на всяко от тях по едно лично послание.Първи Максимин получил тайното послание, а след това и Мелани получила своето послание.Докато Дева Мария говорила на Максимин,Мелани не разбирала какво се говори.Мелани разказала,че е трябвало да бъдат записани и двете тайни и предадени на папа Пий Девети през 1851 година. 
Пресветата Дева разрешила на Мелани да разкрие своята тайна през 1858 година,впрочем това е годината,когато Богородица се явила в Лурд. Относно тази тайна е имало много спорове и разногласия,които не стихнали няколко години.

Максимин не разгласил своята тайна през целият си живот.През 1888 година тя била напечатана и предадена на папата чрез кардинал Антонели.

Някой от предсказанията на Пресветата Дева се сбъднали, и това било мотив да се замислят колебаещите се и съмняващите се.

Съобщава се за много чудеса,които последвали това явление, и по-специално за много излекувани хора. Римокатолическата църква е признала явлението през 1851 година. През същото време е започнало строителството на базиликата на връх Ла Салет.През 1852 година в чест на явлението е основан ордена на салетинците. През 1879 година папа Лъв Тринадесети е короновал изображението на Дева Мария от Ла Салет.





Translate