вторник, септември 19, 2017

Частици от мощите на свети апостол Петър са открити в Рим

Таня Илиева


Частици,за които се твърди,че принадлежат на свети апостол Петър са открити при ремонт на една от римските църкви.

Частиците от светеца,който се смята за първият ръководител на християнската църква,са открити по време на реставрация на църквата„Света Богородица“на средновековната улица Траставере в Рим.Църквата е построена през 1090 година, а свети апостол Петър е починал 900 години преди това. Костите са били намерени от един от работниците,който повдигнал мраморната плоча,която лежала над олтара.Под плочата са били намерени две гърнета от Римската епоха. На надписите на двете гърнета е имало надпис,че вътре са фрагменти от костите на апостол Петър и на още трима папи-папа Корнелий(починал през 253 година),папа Каликст (222-23 г),и Феликс(274 година).Освен това има останки от още четирима християнски мъченици.

Църквата от векове смята,че останките са открити.За това е надписа,издълбан на стената на църквата„Света Богородица“.Останките ще бъдат подложени на ДНК експертиза и ще бъдат сравнени с костите на апостол Петър,които се намират във Ватикана.

Според преданието апостол Петър е разпнат на кръст в Рим около 67 година. Неговите останки са били погребани във Ватикана,където на мястото е построена от император  Константин Велики базилика.

По време на Втората световна война,при разкопки са намерени погребален паметник и надпис на гръцки език„Тук почива в покой Петър“.

През 60-те години на миналият век изследователи са подложили останките на ДНК експертиза и са дали заключението,че принадлежат на около 60-годишен човек,който е починал в първи век след Христос. Това е било достатъчно папа Павел Шести да каже,че това са останките от костите на свети апостол Петър.  



Translate