сряда, септември 20, 2017

Любопитни факти:Евангелието на Рабула

 Таня Илиева

Евангелието от Рабула или Кодекс Рабула е илюстриран манускрипт написан на сирийски език.Той е един от най-добре запазените източни византийски ръкописи и най-старото запазено копие на четирите евангелия, и също съдържащ образци от ранните иконографии на Възнесение Господне,Съшествието на Светия Дух,Разпятието със стотника Лонгин(неговото име и споменато),Входът Господен в Йерусалим.
Според поясненията,които се намират в манускрипта,той е бил създаден през 586 година в манастира на Свети Йоан Предтеча в Загба,има подпис на човека направил преписа и той се казвал Рабула, за него нищо не е известно.

Счита се,че манастира  се намира в северната част на Месопотамия,някъде между Антиохия и Апамея.

Рабула е оставил един подробен коментар към манускрипта,в края на книгата,където се съдържа и поименно споменаване на имената на монасите,взели участие  в създаването на кодекса,както и едно много интересно заклинание спрямо недобросъвестните читатели,което е следното предупреждение:
Тази книга принадлежи на манастира на Свети Йоан в Загба. И ако някой я отнесе някъде другаде,илибъде дадена за прочитане и не я върне,или я увреди ще бъде приравнен гробът му. С молитвата на всички светии.Вовеки,амин“.

 Неизвестно как и какво се е случило с ръкописа след неговото създаване до 10 век, и как е попаднала в Маипук. В края на 13 век - и началото на 14  ,тя се оказала в Канубин,а през края на 15 век-и началото на 16 век манускрипта бил отнесен от маронитският патриарх в библиотеката във Флоренция,където се намира до днес.

Евангелието има в сегашният си вид размер 34х27см, като първоначалният му размер е невъзможно да си установи. Текстът е изписан с черни и тъмно лилави букви,в две колони.


Миниатюрите на Евангелието са с ярки цветове, има раздвиженост на движенията.

Ръкописът съдържа миниатюри, с текст украсен с флорални мотиви.Каноните на Евсевий са изобразени в аркади,с орнаменти с цветя и птици.Художникът е взел много от елинистичното изкуство и традицията на Персия.
Най-известните миниатюри са изображението на Разпятието,Възнесението и снижхождането на Светият Дух,те представляват на практика една реалистична живопис в декоративни рамки.

Translate