четвъртък, август 10, 2017

Уникални стенописи са открити в манастира,,Свети Паисий Велики"

Таня Илиева
При възстановителни работи в манастира„ Свети Пайсий Велики“ край Кайро  са открити стенописи,които изобразават светии,мъченици и ангели. Те са открити в старата църква на манастира.
Заместник -министърът на археологическите обекти Мохамед Абделлатиф разказва следното:„При отстраняването на горният слой от стените на старата църква бяха разкрити няколко цветни стенописи“. Понататък  той обяснява,че те се датират между 9 и 13 век, и това е от помощ на археолозите да  определят оригиналния архитектурен стил на самата църква и датите на нейното изграждане.
На западната стена и на източната стена на църквата, могат да се видят стенописи, на който са изобразени почитаната в коптската църква света Ребека и нейните пет сина, които са претърпели мъченическа смърт по време на гоненията на християните в Римската империя.
Реставраторите също са отделили някои от частите на постройките, които са от по-късни времена, като амвона, който е изработен от кирпич и е покрит с изображения от  коптски кръстове.
Манастирът във Вади - Натрун бил основан през 4 век от свети Пайсий Велики. Когато той се отделил в пустинята за отшелнически живот, около неговото жилище започнали да се заселват негови последователи, които  дали начало на новият манастир. От 6  век манастира принадлежи на коптската църква . През 841 година според заповед от коптският патриарх на Александрия Йосиф Първи мощите на свети Паисий били пренесени в манастира и се пазят до наши .
През 2015 година манастира е пострадал при наводнение, и сега там има възстановителни работи, които са причина  за това откритие.  


Translate