петък, август 11, 2017

Базиликата,,Света Клара" в град Асизи

Таня Илиева 

Град Асизи се намира в провинция Умбрия, и е съседен град на Тоскана.Един от старите градове в Умбрия е Асизи, град свързан с изкуствата и двама от най-почитаните светци.

Въпреки,че е скромен по размери Асизи има голяма слава.Той е духовен и културен център,всяка година в него пристигат много туристи и поклонници. Тук е роден един от най -влиятелните ордени в Римокатолическата църква този на свети Франциск от Асизи, и тук почиват мощите на неговата последователка Света Клара от Асизи.
Тя е приела монашеството от ръцете на Свети Франциск от Асизи през 1212 година, да живее в послушание и да отстоява принципите на светата бедност. Тя приела този път без никакво съмнение и колебание.Когато нейната майка била бременна с нея тя посетила град Рим и Светите земи. По време на молитвата си за бъдещото си дете, тя чула глас:„Ти ще родиш светлина, която ще озари света. Така тя получила своето име Клара, което означава светлина и слава. 
Като малко дете Клара много се молила и не желаела да знае нищо за светският живот.И когато славата на свети Франциск Асизки дошла и неговите проповеди попаднали в младата душа на Клара, една благодатна почва. Тя разбирала същността на живота в свята бедност и,че тя  е напълно готова за това. Клара била високо оценена  от свети Франциск ,заради нейните морални качества, които били на високо ниво. Нейната сила била в силната вяра и готовността и да служи на Бог. Тя  станала основателка на ордена на кларисинките„Ordo Sanitae Clarae“. Девизът на ордена е „Бедност, целомъдрие, послушание“. Света Клара Асизка  през целият си жизнен път го отстоявала.Макар и ордена на света Клара да има произход от ордена на францисканците, между мъжкият и женският орден съществува разлика, която е заложена от свети Франциск и света Клара.
Базиликата на Света Клара се намира на един хълм, който е не много далеч от центъра на града.Базиликата има формата на латински кръст и е непроменена от времето,когато е била строена,съхранила е цялата си готическа красота. На стените и са изписани великолепни фрески. На лявата страна има поредица от картини от Старият Завет, рисувани през периода 13-14 век, а вдясно се намират картините от Новият Завет. Централна роля заема голямата икона на света Клара, която я  изобразява  цял ръст в своето расо и плащ, със скромна забрадка от черен плат. На иконата са изобразени 8 сцени от нейният живот.
Света Клара е погребана в криптата,която се намира около олтара. Тя е богато украсена и изпълнена със светли  багри. Има великолепен портал и портици със златни звезди.
Света Клара почива в гробницата, която е обшита със стъкло. Нейната надгробна статуя е облечена в просто расо. Главата и лежи на дървена възглавница, и на главата  има  венец от полски цветя. На гърдите си има требник и златна клонка лилии, в знак на нейната непорочност. И редом с нея стои дароносницата,като спомен за това,че благодарение на нейните молитви са напуснали войските на Фридрих Втори от Асизи.Света Клара е починала през 1253 година, и след две години е била канонизирана от папа Александър Четвърти. А на 3 октомври 1260 година мощите на света Клара са пренесени в базиликата. Паметта и се отбелязва на 11август.

Редом с гробницата има и малък музей, където се съхраняват реликви на двамата светии:бедните одежди на свети Франческо и малкото лични вещи на двамата.  

Translate