събота, август 12, 2017

Панагия Евангелистрия



Таня Илиева
„Островът на ветровете“ така се нарича един от островите  от Цикладите, остров Тинос. Първите му жители били йонийците, и той бил един от плодородните градини на древна Елада.Жителите му изработвали красиви изделия от камък. В по-късни времена остров Тинос  станал част от  Римската империя, и по-късно Византийскта империя, докато не попаднал под властта на арабските пирати. През 9 век живота на острова замрял и изчезнало населението. През 1207 година става венецианско владение до 1714 година, когато бил завладян от османците.
За християнското минало има малко история, но днешни времена той е един от центровете на поклоничество. Главната светиня на острова  е иконата Мегалохори(Великата радост), която самата Пресвета Богородица известила християните.  

През 1822 година на една монахиня от манастира Кехровуни на острова, сестра Пелагия, се е явила Света Богородица, която и казала да предаде на местните духовници,че е дошло време да вземат от земята чудотворната икона,скрита в земята, където преди и имало църква, разрушена от пиратите през 10 век. Това видение се повторило още няколко пъти и сестра Пелагия се колебаела и опасявала,че това видение е измамно. Но,когато Богородица се явила за трети път тя упрекнала Пелагия,че не вярва и затова ще бъде наказана. Сестра Пелагия отишла при местният епископ и той я изслушал търпеливо и и казал,че една старица от Тинос, имала почти същото видение. Епископът събрал християните от острова и им разказал за явяването на Пресвета Богородица. Хората  били въодушевени и през месец септември 1822 година започнали да копаят. Копането продължило няколко седмици, но не намерили иконата. Разкопките били преустановени . Не след дълго избухнала епидемия от тиф, и християните решили, че като прекратили разкопките  предизвикали болестта. Те започнали отново търсенето, в моментът, когато започнали отново болестта изчезнала.  
В това време жителите на Тинос решили да построят неголям параклис, мястото ,където е имало стар храм от времето на Византия от 10 век. И този храм го въздигнали на мястото на църквата в чест на Пресвета Бгородица и свети Йоан Предтеча. Новият параклис бил започнат на 1 януари 1832 година. На това място имало стар кладенец,чиято вода била целебна и били станали  много чудеса. На   параклиса му дали името„Живоносен източник“.
На 30 януари празника на Тримата Светители работа вършели селяните от село Филотас. Един от работниците почуствал,че лопатата му ударила на дърво. Много бързо той извадил икона с изображение на Благовещение. И той казал на другарите си да му помогнат. 
Новината веднага се разчула по острова и народа заприиждал да се поклони  на Божията майка. Епископът отслужил благодарствен молебен. Самата икона била съхранена въпреки многото години в земята.
Богородица е изобразена молеща се,със склонена глава в неголяма   стая. Дрехите и са в зелено и златно, пред нея има неголям аналои  и на него има книга,в която се виждат думите„Величае Моята душа Господ“. Около нея е архангел Гавраиил,също в зелено златни дрехи. В ръката си държи лилия-символ на девствеността. Отгоре се спуска Светия дух във вид на гълъб.

Според историците,тази икона е рисувана през византийският период, но има предположения и за по-ранен период, има възможност да е било първи или втори век от създаването на християнската религия. Предполага се, че даже художникът изобразил Дева  Мария е апостол Лука. Но при явяването си Богородица не е казала за произхода на иконата. Но са произлезли много чудеса от нея.

След намирането на иконата местните жители решили да построят една не много голяма църква.В построяването на църквата били използвани мраморните колони от храмовете в Делос и от храма на Посейдон в Кион, и също мрамор от каменоломните в Панормос. Новината за намирането на иконата обходила цяла Гърция, и всички изпращали строителни материали, доброволен труд.Целият комплекс бил построен за осем години, а той включва: катедралата,музея и галерии.Освещаването на иконата бил невиждан празник и тя била поставена на централно място в храма.
През 1842 година иконата била открадната от един младеж на име Христодулос Димитриадис.Иконата била украсена със скъпоценни камъни и злато. Димитриадис откраднал и чашата за причастие и други принадлежности. Но станало чудо и престъпника бил хванат между островите Андрос и Тинос.

В наши дни катедралата Благовещение на Пресвета Богородица(Евангелистрия) е любима дестинация за поклонничество. Ежегодно тя се посещава от един милион души. Пред стълбата, която води до храма, първото нещо,което се вижда е параклиса на Живоносният източник, точно до кладенеца,където е била   намерена иконата. От дясната страна на параклиса се намира мемориална плоча в памет на един от матросите на крайцера Ели, който бил потопен от италианците. Малко по нагоре се намира и катедралата на Благовещението с иконата„Мегалохори“. Самата икона е не много голяма и е украсена с перли и скъпоценности. Поклонниците в знак на преклонение пред Божията Майка много често изкачват стълбите на колене.
От миналата година е открит интернет адрес на който може да се запишат имената за здраве и успех(адресът е intermet@im-syrou.gr., и ако се остави  адрес, се изпраща изображение на Пресвета Богородица,светена вода  ) има специално назначен човек,който отговаря за тази дейност.  

Престолните празници на катедралата„Благовещение“ се отбелязват на 30 януари, 25 март, 23юли годишнината от видението на света  Пелагия, и 15 август.   

Translate