неделя, август 13, 2017

Вероятно е открита къщата на апостолите Петър, Андрей и Филип

Таня Илиева
При разкопки на североизточния бряг на Галилейското езеро са открити доказателства за съществуването на древния град,Витсайда- Юлия, дом на тримата апостоли Петър, Андрей и Филип. За този факт е разказано  в Евангелието на апостол Йоан(Йоан1:44). Градът е посочен като място за служението на Иисус Христос, упоменато в Евангелието на Марк(Марк8:22) и близо до мястото, където се е случило чудото с нахранването на пет хиляди души с пет хляба и две риби от Христос(Лука9:10:17).

Историческите източници показват,че тези места се намират между Галилея и Голанските възвишения, в близост до река Йордан.През изминалите 30 години са намерени при разкопки селища от края на елинистичната епоха и римската епоха. Находките включват и две частни къщи.Тези нови открития доказват,че Витсаида- Юлия  се намира на друго място, а именно в природния резерват в долината Бетеиха намираща се на брега на Галилейското езеро.

Според историка от първи век Йосиф Флавий, сина на Ирод Велики, Ирод Филип  е превърнал малкото рибарско селище Витсаида в един полис. Той бил наречен на майката на император Тиберий Юлия Августа(не Ливия Друзила). Самият Йосиф Флавий е трябвало организира укрепването на града.

При разкопките е намерен един византийски пласт,където са намерени 30 монети от 5век и останки от сграда. Има  голяма възможност тези стени да са останки   от манастир. Има находки от позлатени стъклени тесери( това са камъни или стъклени кубчета, използвани за мозайка), на по-късен етап е открита църква. За нейното съществуване споменава епископ Вилибалд на Ейхстат в Бавария, които е посетил Светите земи през 725 година. Той  описва посещението си в Витсаида, в църква построена над къщата на апостолите Петър и Андрей. 
Под византийският пласт е открита керамика от 1-3 век. Също има и открити монети от края на 2 век и един сребърен динарий от времето на император Нерон от периода 65-66година, с надпис„Нерон,Цезар Август“.  

Translate