петък, август 18, 2017

Десницата на свети Иван Рилски


Таня Илиева


Покровителят на България, свети  Иван Рилски е завършил земния си път на 18 август 946 година.Мощите му пребивавали в Средец и за кратко в Унгария и накрая намерили покой в манастира в планината Рила. Но малцина знаят, че десницата с която е благославял се намира на остров Тинос, в манастира Кевхровуни. Как е отишла до там, никой не знае.
Накратко историята ни разказва,че през периода 972 година-1014 година, неколцина монаси от Рилският манастир тръгнали с бежанците, отиващи си от България бягащи от византийската власт. Тези монаси се заселили по брега на река Сейм в Киевска Русия. Те станали просветители и покръстители на северяните,които били езичници.
В по-късни времена по времето на Октомврийската революция, десницата на свети Иван Рилски изчезнала от едноименната му църква в град Рилск.
През есента на 2003 година станало ясно,че светата му десница се намира в гръцкият девически манастир„Света Богородица“на остров Тинос.
Манастирът„Света Богородица“ в Кехровуни е един от старите манастири. Няма точна датировка кога е построен.Преданието разказва,че три сестри от село Трипотомас,виждали всяка вечер странна светлина в местността Кехровуни, където имало три църкви посветени  на Светата  Троица,на свети Йоан Предтеча и на Арахангелите. Те се поселили и си изградили малки келии. Манастирът е създаден в течение на много години, монахините понякога достигат 120.

Translate