понеделник, юни 29, 2020

Събор на 12-те апостоли( молитва)


Блогът на Таня Биринджиева

Апостолите на Христос изпъкват в историята на Църквата като ярки звезди от първа величина на духовния живот. На 30 юни Църквата празнува дванадесетте апостоли, които първоначално били избрани от Иисус Христос, изключение прави Юда Искариотски. Те са : Симон(Петър), Андрей, Яков, Йоан, Филип, Симон Зилот, Юда брат Господен, Матей, Яков Алфеев, Тома, Вартоломей. Животът на всеки от апостолите е очертан в техните специални празници. Този ден е напомняне за единството, което са имали помежду си, но също и за техния морал, който  е допринесъл толкова за духовното прераждане на света в Христос. Така че ние, християните, също имаме дълг.
Молитвата към дванадесетте апостоли е следната: О свети апостоли Христови: Петре, Андрее, Иакове и Йоане, Филипе и Вартоломее,Тома и Матее, Иакове и Иудо, Симоне и Матия!
Чуйте нашите молитви и въздихания, със съкрушено сърце вашите раби ви молят, за вашето мощно ходотайство пред Господ, да ни избавите от всяко зло и враже нападение, да съхраните православната ни вяра, да не бъдем наранени. Ние не се свеждаме до наказание, нито до скръб, нито до гнева на Създателя, ние искаме да живеем спокоен живот и да можем да видим доброто на живата земя, прославяйки Отца и Сина и Светия Дух, Единственият в Троицата и почитайки Бога, сега и винаги вовеки веков. Амин.

Translate