четвъртък, октомври 10, 2024

За чудотворното знамение, появило се над катедралния храм на манастира Зограф и паметника на 26-те свети мъченици в деня на тяхната памет 10 октомври 1873 година



  Таня Биринджиева

Частта от кулата, в която са пострадали светите зографски мъченици, е стояла на мястото си до 1873 година, но тъй като е покривала новопостроената северна сграда на манастира, а също е била преди падане поради овехтяване, се наложило да бъде разрушена. За да не се забравя мястото, където светите зографски мъченици са поели по своя мъченически път, и за да се съхрани по-добре паметта за тях, всички братя на Зографската света обител единодушно изразили желание на това място да се издигне паметник.

Със старанието на братята паметникът бързо започнал да се издига, и бил завършен през същата 1873 година и всички с радост очаквали деня за възпоменание на светиите, когато възнамерявали да осветят този паметник.
Най-после настъпило навечерието на очаквания празник и всенощното бдение започнало в катедралната манастирска църква. Нощта била тиха и безлунна и осветена само от слабата светлина на звездите. В шест часа, в полунощ, когато след първата катизма на утренята четели ,, Житието и страданието на зографските мъченици" , изведнъж се чул лек шум в църквата и в същото време над църквата се появил огнен стълб, осветявайки манастира и близките места с толкова силна светлина, че било възможно да се видят не само близки, но и отдалечени обекти. Този чуден стълб, след като стоял над църквата няколко минути, се преместил до паметника и се спрял на него, а след това започнал да се издига нагоре и накрая се превърнал в кръг, сякаш увенчаващ паметника и мястото, където светите мъченици са получили мъченическата си смърт. Така се случило това чудно знамение, което продължило около 15 минути и свидетели станали много от братята и дошлите хора на празника.
Тези, които видели това чудо, прославили Бога, Който прославя Своите светии, и на Него отдаваме чест и слава во веки веков. Амин!

Translate