неделя, октомври 28, 2018

Неделно четиво: Евангелие от Лука 8:41-56

И ето, дойде един човек, на име Иаир, който беше началник на синагогата,и, като падна пред нозете на Иисуса, молеше Го да отиде дома му, защото той имаше едничка дъщеря, на около дванадесет години, и тя беше на умиране. А когато Иисус отиваше,народът се притискаше о Него. И една жена,която от дванадесет години страдаше от кръвотечение и която бе разнесла по лекари целия си имот и не могла да бъде излекувана  ни от едного, приближи се изотзад, допря се до края на дрехата Му, и веднага кръвотечението й престана. И рече Иисус : кой се допря до Мене? И когато всички се отричаха, рече Петър и ония, които бяха с Него: Наставниче, народът Те обкръжава и притиска, а питаш: кой се допря до Мене? Но Иисус рече:допря се някой до Мене, понеже усетих, че излезе сила от Мене. Жената, като видя, че не може да се укрие, разтреперена се приближи и, като падна пред Него, изяви Му пред целия народ, защо се бе допряла до Него, и как веднага се е излекувала. А Той й рече: дерзай,дъще, твоята вяра те спаси, иди си смиром! Докато още говореше, дойде някой от дома на началника
 на синагогата и му рече: дъщеря ти умря; не прави труд на Учителя.
Но Иисус, като чу това, отговори му и рече: не бой се, само вярвай, спасена ще бъде.
И когато стигна дома, не позволи никому да влезе, освен на Петра, Йоана и Иакова, и на бащата и майката на момичето.
Всички плачеха и ридаеха за нея. Той рече:не плачете, не е умряла, а спи.
И смееха Му се, защото знаеха, че тя е умряла.
А Той, като отпрати всички навън и я хвана за ръка, извика: момиче, стани! 
И възвърна се духът й, и тя веднага стана, и Той заповяда да й дадат да яде.
И се почудиха родителите й. А Той им заповяда да не казват никому за станалото.

Псалом 2 

Защо се вълнуват народите, и племената замислят суетни неща! Възстават царете земни, и князете се съвещават заедно против Господа и против Неговия Помазаник. ,, Да разкъсаме- казват- техните вериги и да смъкнем от себе си техните окови". Оня, Който живее на небесата, ще се насмее, Господ, ще ги поругае. Тогава в гнева Си ще им заговори и с яростта Си ще ги смути:,, Аз помазах Моя Цар над Сион, Моята света планина; ще възвестя определението: Господ Ми каза: Син Мой си Ти;Аз днес Те родих ; искай от Мене, и ще Ти дам народите за Твое наследие. Ти ще ги поразиш с железен жезъл; ще ги строшиш като грънчарски съд". И тъй, вразумете се, царе; вземете поука, съдии земни! Служете Господу със страх и радвайте се пред Него в трепет. Отдайте почит Сину, за да   не се разгневи, и за да не погинете във вашия път, защото Неговият гняв скоро ще се разпали. Блажени са всички, които се Нему уповават. 

Из пророчеството на Исаия

Тъй казва  Господ: слушайте словото Господне, хулители, управници на тоя народ, който е в Йерусалим. Понеже говорите:,, сключили сме съюз със смъртта и с преизподнята сме договор направили: кога всепоражаващият бич минува, той не ще дойде до нас, защото лъжата направихме прибежище и с измама ще се прикрием",- затова казва Господ Бог: ето, Аз полагам на Сион въз основата камък,- камък изпитан, краъгълен,драгоценен, здраво утвърден:който вярва в него, няма да се посрами. И ще поставя съда за мерило и правдата за къпони; и град ще изтреби прибежището на лъжата, и води ще потопят мястото на укривателството. И съюзът ви със смъртта ще се унищожи, и договорът ви с преизподнята не ще устои. Кога мине всепоражаващият бич, вие ще бъдете стъпкани. Щом той мине, ще ви хване; а той ще ходи всяка заран, денем и нощем, и само слухът за него ще внушава ужас. Твърде къса ще бъде постелката, за да се протяга: твърде тясна е завивката, за да се завие с нея. Защото Господ ще се вдигне, както Перацим планина; ще се разгневи, както Гаваонската долина, за да извърши делото  Си, необикновено дело, и да свърши действието Си, чудното Си действие. И тъй, не кощунствайте, за да не станат оковите ви по-яки; защото аз чух от Господа, Бога  Саваота, че е определена изтреба за цялата земя.  


  

Translate