събота, август 19, 2017

Личности: Октавиан Август

Таня Илиева

Октавиан Август, роден  като Гай Октавий Фурин е първият римски император. Той е роден на 16 януари 27 година пр.н.е., и е починал на 19 август 14година пр.н.е. По време на неговото управление е роден Иисус Христос, споменато е в Евангелието на апостол Лука(Лк.2:4-7) и на Матея(Мат.2:1-3). 

Той е една от ярките личности, даже останал в нашето ежедневие с името на месец Август,кръстен в негова чест.

Той е роден на 23 септември 63 година пр.н.е.в семейството на римски сенатор, представител на една от класите в древният Рим- конниците. Баща му се е казвал Гай Октавий Турин, а майка му се е казвала Юлия и е била родна сестра на Гай Юлий Цезар. Цезар бил много зает с държавните дела, но е имал време  да забележи качествата необходими за един държавник.

Малко преди смъртта си, Гай  Юлий Цезар изпраща младият мъж да учи в Аполония, провинция Илирия. Посредством завещанието си Гай Юлий Цезар обявява Октавиан Август за свой наследник. Семейството на Октавиан е било твърдо против това, той да приеме наследството, но решението на младия човек е било да приеме това бреме.
Обстановката е била много сложна, имало е хаос,сенаторите по-голямата част от тях са били настроени против убийците на Гай Юлий  Цезар. 
При поемането на властта, Октавиан поема  и задължението да получат възмездие тези, които  са отнели живота на чичо му.

Следват битката при Мутина с другият претендент за властта,Марк Антоний. Но както се случва много пъти в политиката враговете стават приятели. Това станало и този път: Марк Антоний,Лепид и Октавиан сформират триумвират.Така тримата през 42г.пр.н. заставят Сената да им даде властта за 5 години. През 42 г.пр.н. тримата нанасят поражение на войските на Брут и Касий, главните вдъхновители на убийството на Цезар.
През 27 пр.н.е. идва края на триумвирата и Октавиан приема титлата Август(означаваща „почитан„ или „възвеличен„). И така той става първият римски император.

Уникалното в неговото управление е,  че Август получава една неограничена власт със съгласието на Сената. 

Другата му голяма заслуга е мира в неговите владения. По негово време строителството на обществени сгради е мащабно по размери. Тухлите в обществените сгради са заменени с мрамор. Периодът на неговото управление се смята за„златен век“. Има много по-малко армия и робството приема нова дефиниция, приемат се много нови и важни закони.

На 19 август 14 г.пр.е.Октавиан Август почива в родната си къща в Нола, заобиколен от съпругата си Ливия и осиновеният  си син Тиберий. Както винаги е желал „Тихо без да се измъчва“. С думите(според хронистите):„Добре ли изиграх комедията на живота си“.

Translate