събота, май 27, 2017

Чудотворните икони на манастира Ватопед









Таня Илиева

Иконата на Пресвета Богородица Ктиторска е получила наименованието си след като е била намерена през 10 век след възстановяването на манастира . Според преданието , по време на едно от нападенията на пирати иеродякон Сава ,  за да спаси иконата , я скрил под престола заедно с Кръста на Константин , и     до тях сложил едно кандило . След около 70 години при възстановителни работи            иконата и кръста са били намерени невредими , а кандилото горяло






Фреската от 14 век , първоначално се намирала в притвора , а по-късно била пренесена в едноименният параклис Света Богородица Отрада . Според историята на манастира , един от игумените един ден чул глас от иконата ,, Днес не отваряйте вратите на манастира , вместо това се качете на стените и ги прогонете " Игуменът се извърнал и видял , че младенецът Иисус Христос закривал устата на майка си Богородица , говорейки ,, Не трябва да се грижим за това грешно стадо , остави ги . Те ще погинат от пиратите , защото се умножиха греховете на този манастир ".В същото време Пресвета Богородица  пак да повтори своето предупреждение ,лекичко отместила ръката на Христос , за да може говори , и до ден днешен стои в това положение . Монасите побягнали и видели от стените , че манастира бил обкръжен от пирати . В знак на благодарност за спасението  всеки петък се отслужва Божествената Литургия .





Света Богородица Елеоточива е икона от 14 век и се намира в склада за маслото в манастира . Според преданието по време на  глад Пресвета Богородица сама е напълнила цистерните с масло





Иконата на Пресвета Богородица Всецарица е от 14 век и се намира в левия олтар на катедралният храм . Тя много помага за излекуването на онкологични заболявания .
Света Богородица Предизвестилница  се намира в параклиса на Свети великомъченик Димитър . Тя така се нарича в чест на събитията , когато императрица Гала Пладиция , дъщерята на император Теодосий Първи на път за Рим решила да посети Ватопед . Иконата със силен глас е забранила на Гала Пладиция да влезе в катедралата , защото никоя жена не трябва да престъпва на Атон ,, Градината на Пресвета Богородица "

Иконата се намира в параклиса на свети великомъченик Димитър . Тя е от скита на Свети Андрей , откъдето била пренесена в манастира . Иконата е намерена на стената на една джамия в Константинопол . При ремонта на джамията работниците които били християни я намират , след това я продали на иконома на скита Софронио , които живеел в района на Галата . От там иконата била пренесена от руски монаси в скита Свети Андрей . 
Иконата на Пресвета Богородица Пировлифиса или Простреляна се намира на входа на манастира . През 1822 година един турски войник произвел изстрел в дясната ръка на иконата . След това той си изгубил разсъдъка .
Иконата на Пресвета Богородица Заклана се намира в частта на свети великомъченик Димитър в катедралния храм на манастира . Иконата се нарича така , след като дякон Еклисиарх в пристъп на безумие ударил бузата с нож на Пресвета Богородица , където веднага  потекла кръв . След което ослепял . В продължение на години той се каел и молел Пресвета Богородица да го излекува . Той бил излекуван и не след дълго  починал . Неговата дясна ръка ,с която той извършил това деяние не се разложила , и до днешни времена се пази в катедралата . 

Translate