понеделник, ноември 26, 2018

Молитва към свети Стилиян Пафлогонийски Детепазител

Таня Илиева


Свети Стилиян  Пафлогонийски е покровител на децата и бебетата. Неговата памет се празнува на 26 ноември.
Молитвата към свети Стилиян е следната:

Отче преподобни наш Стилияне, отхранен и възпитан от майка вдовица, ти още от детинство си всмукал заедно с майчиното мляко вярата в Христа  Господа. Твоето детство било низ от горчивини и страдания, но Господ, Който е защитник на вдовиците и сираците, не те е оставил. Твоята душа горяла за подвизи и пост. Затова си се заселил в изоставена гробница, където  никой не смеел да се доближе. Чрез тебе гробът станал извор на живот. При тебе се стичал много народ, за да получи твоето благословение, изцерение или утеха. За да се предпазиш от злото, ти си издигнал на това място стълб,на който ти си се  качил и си живял цели 53 години, измъчван от студ, пек, сняг и дъжд. Стълбът ти послужил като кръст за спасение, затова народът  променил името ти от Алипий на Стилианос, което значи стълпник.

Чрез подвизите си ти си показал, че слабата природа човека с Божия помощ може да бъде насочена към небето и изравнена с ангелите.

Ние те знаем, отче Стилияне, като защитник и пазител на дечицата и закрилник на бедните и нещастните, затова днес, чествайки твоята свята  памет, молим те, запази тези Божии раби( имената) и им дарувай полезното за спасение. Амин

Translate