петък, ноември 30, 2018

Интересни факти за апостол Андрей Първозвани

Таня Илиева


На 30 ноември църквата отбелязва  паметта на свети апостол Андрей Първозвани, той е един от дванадесетте ученика на Иисус Христос.
През 2012 година в Херсон Таврически в Севастопол са открити отпечатъци от нозете на апостол Андрей. Следите били отпечатани върху камъните. Били направени криминалистически и медицински експертизи, те показали, че отпечатъците принадлежат на човек с  38- ми размер на краката. Според един летопис датиран от 16 век, когато свети Андрей стоял на това място и проповядвал учението на Христос, камъка станал мек  и стъпките му се отпечатали. Затова духовниците са уверени, че тези следи принадлежат на апостола. Те се смятат за чудотворни.
Кръстът на свети апостол Андрей е бил изработен от маслиново дърво, което расте в провинция Ахаия. Учени са правили проучване за неговия произход и са потвърдили, че възрастта на дървото е от епохата, когато е бил разпнат апостол Андрей и е направен от маслиново дърво от провинция Ахаия. 
Кръстът е Х- образен и се намира в катедралния храм в Патра, Гърция.

Малко е известно, че мощите на свети апостол Андрей са обилно мироточиви, независимо, къде се намират. Дали са в Амалфи или в Патра те отделят миро изобилно. Свещениците в Амалфи изваждат шест пъти годишно мощите и събират много миро, особено в деня на паметта на свети апостол Андрей.    

Translate