петък, август 02, 2019

Пренасяне на мощите на свети първомъченик и архидякон Стефан

Таня Илиева


Това се случило през годините, когато гоненията на ранните християни престанали, царуването на император Константин Велики.
Свети първомъченик и архидякон Стефат се явил три пъти на един възрастен и благочестив свещеник на име Лукиан и му разкрил мястото, където били погребани неговите мощи.
Лукиан веднага съобщил на Йерусалимския патриарх Йоан, който от своя страна отишъл на мястото посочено от свещеника и наистина намерил мощите на свети Стефан.
По време на търсенията станало земетресение и мощите на светеца заляли с аромат присъстващите. Тогава от небето се чули ангелски гласове, които казвали:,,Слава във висините Богу, и на земята мир!"
Т. е славата нека да е в Бога, дори в и най-високите части на небето и в земята, нека да царува божественият мир, защото Бог прояви Своята благосклонност към хората чрез въплъщението на Неговия Син.
Така ангелите възпели, първият мъченик Стефан, който е свидетел на любовта и славата 
на Бога.  

По-късно мощите на светията са били пренесени от Йерусалим в Константинопол и поставени в храм въздигнат в негова чест.Това се случило през 415 - 428 година. Оттам мощите на светеца се разпръснали по целия християнски свят.                        

Translate