четвъртък, август 01, 2019

Богородичният пост

Богородичният пост е установен преди  великите празници Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица и продължава две седмици от 1 до 15 август.
Богородичният пост е установен и достигнал до нас от старите християнски времена.
В своята беседа Лъв Велики, която е произнесена от него около 450 година, ние намираме ясно указание за Богородничния пост.
,, Църковните пости  са разсположени така в годината така, че за всяко време е предписан особен закон  на въздържание. Така през пролетта, пролетният пост е през Четиридесетницата, за лятото - летният Петровият пост, за есента - в осмият месец Богородичният, за зимата - Рождественският пост". 
Свети Симеон Солунски пише, че,, Постът  през август е постановен в чест на Божията Майка на Словото,Която, узнавайки за Своето представление, както винаги се е трудила и постила за нас, въпреки че е свята и непорочна, и тя не се е нуждаела от пост, Тя се е молила за нас, когато е трябвало да премине от един живот в друг и когато Нейната благословена душа е трябвало да се съедини със Сина си чрез Божествения дух, и затова ние трябва да постим и да и пеем, подражавайки на нейния живот да я пробуждаме Нея към молитва за нас. Някои, впрочем, говорят, че този пост е постановен по случай на двата празника, Преображение и Успение. Аз също считам за необходимо да припомним и двата празника, единият- като ни дава посвещение, а другият- умилостивение и ходатайство за нас"
  Блогът на Таня Илиева

Translate