вторник, юли 28, 2020

Преподобна Ирини Хрисоваланту, светицата на бездетните двойки


Блогът на Таня Биринджиева
 Преподобна Ирини Хрисоваланту е родена  в Кападокия в богато семейство през периода след смъртта на император Теофил(842 година).Когато императрица Теодора поела регенството , тя започнала да търси съпруга за сина си, император Михаил Трети. Пратениците на императрицата , забелязали красотата на Ирини и нейният благороден  произход, я изпратили в Константинопол  заедно с нейната сестра, която по - късно станала съпруга на кесаря Варда, брат на Теодора. На път за Константинопол  те преминали през планината Олимп във Витиня, където Ирини посетила свети Йоаникий Велики, който я посрещнал, казвайки, че тя е предопределена да стане игуменка на манастира Христоваланту.
Ирини не станала императрица, нещо което изпълнило душата и с радост и облекчение, след като раздала имуществото си тя постъпила в манастира Христоваланту основан от патриция Никита. По време на пострижението на Ирини заедно с трите кичура коса, които били отрязани тя отрязала всички връзки със света и с усърдие се отдала на монашеските подвизи. 
Тя имала една туника в продължение на една година, ядяла хляб и вода, тя с готовност и щастливо приемала  всички послушания без протест и оплакване. Божията нежност непрекъснато изпълвала  сърцето и, правейки лицето и да свети. Била като плодородна земя, която дава богати плодове на светите добродетели. Сестрите и се смятали за горестоящи, докато тя се смятала за обикновена слугиня, която се заела да им служи усърдно. От устните и се чували само думите на Светото Писание и светите отци , които тя четяла неуморно. След като прекарала по-малко от година в манастира тя се запознала с живота на свети Арсений Велики, който от изгрев до залез се отдавал на молитва, така света Ирини решила да му подражава. И постепенно с Божията благодат, тя започнала да се моли, заставайки с протегнати ръце към небето през целите ден и нощ. Дяволът се опитал да я отклони с мисли за предишния си славен и богат живот, света Ирини признала тези мисли на игуменката, удвоила строгите си усилия и тези мисли веднага я напуснали.
След смъртта на игуменката света Ирини пряко нейната воля е била избрана за игуменка  и била въдворена от светия патриарх Методий. Тя си спомнила за пророчеството на свети Йоаникий и поела поста. Тя удвоила продължителността на постите си, молейки се ден и нощ, като постоянно се покайвала. По този начин тя привлякла към себе си Божията благодат и придобила такава мъдрост, че успяла да насочи много души по пътя на спасението. Тя помолила сестрите да не  я смятат за по-висша от себе си, а да съслужат заедно. Тя получила дара на прозорливостта  и така тя научила всички на ползите от покаянието , което всеки път ни помага  да получим Божието благоволение.
Тя по време на Великия пост не ядяла хляб, а само по малко зеленчуци веднъж седмично. Будуването било присъщо за нея. Понякога  тя прекарвала два дни в молитва, понякога седмица, така че сестрите от манастира е трябвало да и помогнат да свали изтръпналите си ръце. Една вечер една от монахините, излизайки на двора, видяла света Ирини да се моли и по чудо висяла над земята. Двата огромни кипариси, които се извисявали на двора се поклонили до земята. Те се върнали в предишното си положение едва когато света Ирини направила кръстния знак.Тази нощна молитва донесла голям страх на демоните, които удвоили атаките си.
Веднъж една от сестрите почукала на вратата преподобната. Дрехите и били обгърнати от пламъци. Въпреки това тя стояла неподвижна и щяла да изгори напълно, ако монахинята не влезла в килията на игуменката. Тя видяла преподобната в дим и пламъци, но тя спокойно си продължавала да се моли спокойно. Когато монахинята започвала да гаси огъня, Ирини осъъдително и казала:,, Защот ме лишаваш от такова удоволствие с намесата си? Ангелът застана пред мен и изтъче венец за мен от неувавяхващи цветя, които човешко око не са виждали, и беше готов да ми го даде, когато влезе и го изгони."Когато сестрата махнала остатъците от дрехите от тялото и , прекрасен аромат се разнасъл из целия манастир.
Друг път пък един моряк от остров Патмос, пристигнал в манастира с три невероятни ябълки, които светия апостол Йоан му бил наредил да и даде. Първата ябълка я изхранила цели 40 дни, докато от устата на светата не се появил чудесен аромат, втората ябълка тя споделила със сестрите, а третата запазила като реликва.
Благодарение на своя пророчески дар и благословена памет света Ирини извършила много чудеса. Тя предвидила убийството на кесаря Варда, което последвало след убийството на император Михаил Трети, както и завземането на престола от Василий Първи Македонец. С помощта на свети Василий и света Анастасия , тя изцелявала хората, обладани от демони. Светицата спасила свой роднина, когото императорът искал да екзекутира като предател, като се явила пред него, блестяща от слава. Император Василий осъзнал грешката си, помолил за прошка и оттогава проявил благоволението си към манастира Хрисоваланту.
Света Ирини достигнала до 103 години, запазвайки красотата си, признак на духовно величие. Ангел и известил за времето на смъртта и една година по-рано. Когато дошло време , тя събрала своите сестри, назначила игуменка, която сам Господ бил избрал. Тя казала на сестрите си, да презират всичко, което е временно, за да доближат до любимия си Жених. Светицата била погребана в параклиса на свети великомъченик Теодор. На гробът и се изливала непрекъснато небесен аромат. И днес света Ирини не прастава да се застъпва за всички , които я молят с вяра. На днешния ден 28 юли се освещават в нейна памет ябълки и се раздават на бездетни семейства.

Translate