четвъртък, юли 30, 2020

Стълбът на сълзата в църквата ,, Света София"


Блогът на Таня Биринджиева

Църквата ,, Света София" винаги е препълнена с посетители и християни, които правят своя кръстен знак, когато влизат в най-важния религиозен паметник на Византия.
Стълбът на сълзата е квадратна мраморна колона, която според преданията върши чудеса. Пред нея ежедневно се събират хиляди хора и се редят на опашка, за да се докоснат до нея. Той е изграден от мрамор и облицован с мед, където има отвор в центъра, от който капе вода. 
Според преданието император Юстиниан Велики страдал от непоносимо главоболие и този стълб го оздравил. Лекарите християни от двореца не успели  да облекчат страданията му и императорът  изпаднал в отчаяние. Мислейки какво да прави, той тръгнал към църквата ,, Света София". Влязъл в храма и несъзнателно подпрял глава на стълба близо до входа.
Това стигнало до двореца и бързо се разспространило из целия град. Народът на Константинопол нарекъл колоната неофициално сълзотворен, индетифицирайки нейните лечебни свойства с чудотворната сълза на Пресвета Богородица. След време установили ритуал. Всеки път, когато ходели в храма, те поставяли ръката си в отвора на ,, сълзния стълб" и я завъртвали на 360 градуса. Така те вярвали, че благословението на Дева Мария се предава на тях. 

Translate