петък, февруари 15, 2019

Чудотворната икона на Пресвета Богородица на остров Родос

Таня Илиева


В самия център на остров Родос, на живописното източно крайбрежие, се намира манастира на Света Богородица Цамбика. Тук се намира чудотворната икона на Света Богородица, която е покровителка на остров Родос. 
Историята разказва, че иконата е намерена от един овчар през 15 век,докато се грижел за стадото си. Той видял странен блясък на върха на една от скалите, която се повторила и на следващия ден. Овчарят му било интересно каква е тази светлина, но не смеел да отиде до там, защото се страхувал от разбойници, които можело да се скрият в скалата. Сиянието се повторило и на третия ден. Той събрал смелост като извикал и други селяни, и така те тръгнали към скалата. 
Когато селяните се изкачили на скалата, те видели в клоните на дърветата една малка икона на Богородица в сребърна рамка, която излъчвала светлина. Тогава един от селяните възкликнал на местния диалект,, Цамба"- което означава светлина или искра. Така започнали да наричат иконата- Света Богородица Цамбика. Местното население започнало да се тълпи пред иконата, за да види чудото и да се поклони. 
Имало пристигнали  от Кипър монаси и след тяхната поява иконата  мистериозно изчезнала. Три пъти била изпращана в Кипър и трите пъти се връщала на остров на остров Родос.
Там където е намерена иконата, на върха на скалата има построен малък храм, където до скоро се намирала чудотворната икона. Днес той се нарича Горна Цамбика. Защото през 1760 година, долу в подножието на скалата, е построен нов манастир на Дева Мария, който се нарича Долна Цамбика. Той е бил женски манастира и е процъфтявал до времето на фашистките преследвания, така и до днес монашеският живот не е възстановен и до ден днешен.
В Долна Цамбика днес се намира чудотворната икона на Пресвета Богородица, която не само е защитница на острова, но и на всички жени. Те се молят за брака и за най-важното нещо раждането. Хиляди бездетни жени посещават всяка година манастира, за да се помолят пред иконата и да поискат да добият дългоочакваната рожба. 
Празникът на остров Родос е 8 септември, който е и празник на манастира на Богородица Цамбика.
Църквата на Дева Мария е изпълнена със свидетелства за много случили се чудеса.Като не само православни идват да се молят пред иконата, но и римокатолици и мюсюлмани. Една от местните истории разказва за съпругата на местния ага, мюсюлманка, която не можела да има деца, тя толкова била отчаяна, че отишла да се поклони на чудотворната икона. След  известно време се случило дългоочакваното чудо. Тя се страхувала от гнева на агата, който бил много вярващ мюсюлманин. Когато бебето се родило, родило, радостта и нямала граници, но била и изненадана, юмручетата на детето били здраво стегнати. В същия ден съпругът открил истината, че съпругата му се е молила пред чудотворната икона и се вбесил. Той сграбчил в гнева си бебето и в този момент то отворило юмручетата си, в които държало фитил от свещите запалени пред иконата на Богородица Цамбика. Това чудо разтопило сърцето на бащата и той богато дарил манастира.

Translate