неделя, юли 26, 2020

Чудото с кръвта на свети великомъченик Панталеймон


Блогът на Таня Биринджиева

След мъченическата смърт на свети великомъченик Панталеймон през 305 година се разказва, че кръвта, смесена с мляко, течала от обезглавеното му тяло и тази кръв била събрана от една благочестива жена от Никомедия, която тя пазила в дома си. Търговци от град Амалфи отпътували за Никомедия, за да я вземат. Част от кръвта на великомъченика се съхранявала в Константинопол, донесена от Никомедия вероятно през десети век, където кръвта излизала на повърхността, а на следващата млякото. Веднъж по времето на император Михаил Палеолог кръвта се появила  и се оказала година на битки. Кръвта, взета от търговците от Амалфи е отнесена в град Равело намиращ се на 22 мили от Неапол.
Един летописец от 16 век свидетелства, че е виждал тази кръв и чудото , което се случва ежегодно в деня на празника на свети великомъченик Панталеймон:,, В Равело, град в Неаполското кралство, има флакон с кръвта му, която се втечнява всяка година , и може да се види в това състояние, пресечена с мляко, както аз, авторът на това произведение, го видях".
Колбата, която съдържа кръвта,е плоска  отгоре с тясна шия и е доста стара, като се вижда от примитивния и вид. Има пукнатина от лявата страна на колбата, която е причинена през 1759 година, който държал свещ твърде близо, докато изследвал състоянието на съдържанието.
През 1781 година църковните власти решили да закупят нова колба, но поради стечение на обстоятелствата никога не се е случило. И е било прието, че волята на Бог, както и тази на светеца, е кръвта да остане в обикновената напукана колба, която е оригиналното хранилище. Съдържанието на колбата е разделено на четири слоя. Най-ниското ниво изглежда е от пясък, който е смесен с кръв, тъй като е гъста и тъмна. Вторият слой, който е толкова дълбок, колкото ширината на един пръст, е съставен от пръст, но с по-голямо количество кръв. Третият слой е чиста кръв с рубинен цвят , когато се разтопи  и тези слоеве е под най- високото ниво, и то се състои от белезникава пяна.
Кръвта заема само половината от колбата, когато кръвта не е втечнена. В празните части могат да се видят следи от мазнини и кръв, прилепнали към стената. Когато се втечни, слоевете чиста кръв стават прозрачни и рубинено оцветени като прясна кръв, докато малките мехурчета достигат почти  до върха на контейнера. В горната част на стъклената колба има голямо петно от тъмна кръв, което става мокро и червеникаво в момента втечняването.
Трябва да се отбележи , че колбата по никакъв начин не може да бъде докосвана и да бъде обърната или разклатена . Тя е абсолютно недосегаема, тъй като се държи здраво между две железни закопчалки и е стабилен.
Празникът е 27 юли. Кръвта може да се втечни на този ден, но понякога не се случва. Може постепенно да започне да се втечнява в началото или средата на месец юли и може да продължи един месец или повече, или периода да е за седмица или няколко дни. Това явление е документирано през 1577 година. 

Translate