четвъртък, ноември 29, 2018

Прошката - една истинска история

Таня Илиева


Това се случило в годините на гражданската война в Гърция.
В едно село е бил е обвинен с показанията на петима негови съселяни, един селянин на име Петър. Той получил присъда от 30 години затвор.
Обвиняемият обаче непрекъснато твърдял,че е невинен... Той бил затворен в селския затвор, и ден и нощ плачел  и твърдял, че е невинен. В затвора един път месечно идвал един свещеник и отслужвал литургия и изповядвал затворниците, които желаели.
След 5-6 месеца този селянин отишъл при свещеника, а пред Бог и светия олтар дал дума, че е невинен.
В затвора Петър се молил упорито и изучавал евангелието, което получил в дар от свещеника.
За една година той получил уважението на всички затворници и тяхното приятелство. С божията благословия и осенен от Бог, благочестивия свещеник, който се убеди в невинността му.
Свещеникът се опитал да помогне на Петър чрез адвокати, но свидетелите категорично твърдяха, че той е убиецът. 

Въпреки това, свещеникът вярваше, че наистина е невинен и е жертва на заговор. Петър не само се молил на Иисус Христос, нещо което научил от книгата ,, Приключенията  на поклоника", но изучавал Евангелието и приемал Светите тайнства. Той прощавал на неговите обвинители от все сърце и на неизвестния още убиец. Това не е вината, на бедните, казвал той. Той обвинявал политическата и идеологическата страст, а дяволът, който бил засенчил умовете им и така се криела истината, той бил виновен.
Боже мой, прости им .... и нека им бъде простено.

След 19 години за добро и отлично поведение присъдата му била намалена, и той бил освободен. Сега бил вече на 50 години. В селото не бил приет, защото всеки вярвал, че е убиец, и особено роднините на убития. Затова Петър се преместил в града и станал работник, занимавал се със строителство и особено като дърводелец, нещо,което научил в затвора.

Неговият живот, бил живот на истински християнин, участвал в тайнствата, спазвал евангелските заповеди, и особено много се молил. Молитвата била кислорода на живота му. Петър си намерил и благочестива съпруга и от този брак са имали две деца.

След няколко години един селянин от селото наПетър се разболял и получил ужасни болки по цялото тяло. Медицината била безсилна и прегледите показали, че няма лекарство. Дори причината не можела да се открие!
Така че,една вечер след като се завърнал у дома от болницата, селянина започнал да крещи с ужасна болка, че той е убиецът и с помощта на четирима лъжесвидетели, които купил с голяма сума пари е бил обвинен Петър, който случайно минавал покрай мястото по време на убийството.

Извикал полицая на селото, и дал обяснения,които подписал назовал  четиримата лъжесвидетели. Изповедта на виновния се разнесла в селото, като предизвикала объркване. Но душата на убиеца не се успокоила. И все крещял и крещял.

Следващият научил е бил Петър. Той обаче не започнал никакво дело, за да възстанови своята чест, като се преразгледа делото. Но какво направил той? Той отишъл в дома на убиеца! Всички замръзнали като го видели. Повечето от селяните, които го видели да минава през селото, се скрили от срама си. Замръзнал и убиеца, когато го видял, очите му изпъкнали от ужас, но Петър му казал: - Георги, прощавам ти с цялото си сърце... И ти благодаря, защото ти беше причината да позная Христос и Неговите Свети Тайнства.
Той го прегърнал и целунал, когато излизал сълзи рукнали от очите му.

Триумфът на Божията справедливост дошъл след 35 години! Но това било и триумф на вярата, непрестанната молитва на онеправдания Петър. Той получил венецът на славата благодарение на търпението, което проявил толкова много години.
Той имал Божията благодат, благословията на Дева Мария, защитата на светиите и състраданието на ангелите.

Петър починал на 80 години през 1999 година. Свещеникът от затвора е присъствал на края на Петър твърди,че в стаята на праведника са присъствали Ангели и Архангели. Те получили душата на Петър след последния знак на кръста , и той казал:
- Мой ангели! Ангели, не заслужавам тази чест......
Този човек е имал даровете на молитвата, общението и евангелския божествен живот нещо, което той научил от книгата,, Приключенията на Поклонника"

Translate