сряда, ноември 28, 2018

Един от основателите на разкола в Украйна е осъден за измама и фалшификации в Австралия

Таня  Илиева


 Окръжния съд в Саутпорт, в щата Куинсланд , Австралия е осъдил Винсент Берг известен още като ,,катакомбния епископ"Викентий Чакалин  67- годишен, на четири години и три месеца лишаване от свобода за измами и фалшификации.

Винсент Берг е имигрирал през 90-те години на миналия век, и е представил на австралийските власти фалшива диплома за медицинско образование, което му дало възможност да работи като психиатър. Също е бил обвинен за сексуална злоупотреба с непълнолетни, но те са отпаднали на по-късен етап.

Викентий Чекалин през 1990 година заедно с бившия епископ на Житомир са ръкоположили нови епископи за възстановената УАПЦ. 
След което е бил лишен от сан в РПЦ за аморални постъпки, и получил сан в катакомбната Църква.

Чекалин има една ефективна присъда от три години  за разврат с непълнолетни, но е освободен предсрочно през 1988 година.

През 1991 година гръко-католическия митрополит на Лвов Владимир Стернюк е приел Чекалин  в УГКЦ и получил назначение като глава на Руската Православна Католическа Църква.
В началото на 1990 година възползвайки се от доверието на едно тулско  семейство,, епископ" Чекалин отвлякъл едно 10 годишно момче на име Андрей Попов и го извел извън страната в Австралия, където заживял под ново име като Винсент Берг.

За себе си твърдял, че жертва на политическите репресии в СССР и ,, психиатър от тайното училище на КГБ"



Translate