неделя, август 30, 2020

Появата на Пресвета Богородица Пантанаса в Порто Лагос през 2005 година

Таня Биринджиева

Манастирът ,, Свети Николай" е метох на Ватопедския манастир на Света гора , Атон . Той е разположен в средата на езерото - резерват Вистонида, той достъпен за посетители по дървени мостове. Езерото е дом за много интересни птици, раци и риби и те могат да бъдат разглеждани от моста или от добре поддържаните градини на манастира. Именно там през 2005 година Пресвета Богородица се явила. Това явяване е свързано с едно малко момиченце на име Анастасия, което е било починало след битката с рака, но в деня на погребението му е било видяно в Порто Лагос да върви по моста към манастирската църква ,,Пресвета Богородица Пантанаса", водено за ръка от една монахиня. 
Ето и разказа за това чудо от първо лице. Отец Нимфонос , който е бил очевидец на станалото, го описва по следния начин:
,, Ние отпразнувахме Успението на Пресвета Богородица, молейки я за излекуването на едно деветгодишно момиче от Кипър, малката Анастасия, която страдаше от рак на белия дроб.
В неделя малката Анастасия почина, а в понеделник беше погребението и в Кипър. Към 16: 30 часа следобед един поклоник от Кавала, непознат за нас и незнаещ нищо за Анастасия, отишъл да се поклони на Богородица в нашата църква. Излизайки от църквата той срещнал на моста на църквата монахиня, която държала за ръка малко момиченце. 
Човекът помислил, че монахинята води малкото дете към манастира, за да бъде направено монахиня. Той я последвал, за да я попита от кой манастир е. Той изчакал петнадесет минути тя да излезе, но като видял, че се бави много време той влязъл в църквата, но монахинята и детето били изчезнали. Той огледал навсякъде, дори в олтара, но напразно.
След това той изтича при мен, разказа ми какво се е случило и ме помоли да претърсим дори и най-скритите ъгли в олтара. Попитах го за момиченцето, как е било облечено. Показах му снимки, които имахме  тук и след като видя Анастасия той ми каза убеден,, Това е малкото момиче" Попитах го:,, Сигурен ли си?" .Той категорично ми отговори,, Да!". Тогава му обясних, че това дете е било погребано тази сутрин в Кипър и му разказах цялата история. Бях трогнат до сълзи, както и младият мъж, а той ме попита:,, А коя е била тогава монахинята?"
,, Сигурно е била Пресвета Богородица", му отговорих, и тогава младежът се трогна и започна да плаче силно и непрекъснато.
вестник ,, Хронос" Ксанти, публикацията за явяването на Пресвета Богородица, снимката на отец Нимфонос и на малката Анастасия.

Translate