понеделник, август 31, 2020

1 септември начало на църковната година(Начало на индикта)

Блогът на Таня Биринджиева

Началото на индикта или църковното новолетие  се отбелязва на 1 септември и означава началото на новия богослужебен кръг от дванадесетте църковни празника.
На този ден Църквата ни припомня как Господ Иисус Христос е прочел в синагогата в Назарет пророчеството на Исая( Исая 61, 1-2) за настъпването на благоприятното време(Лука 4; 16-22)
В това четиво византийците са видяли Неговото указание за честването на новата година. Преданието свързва това събитие  с 1 септември. В Менология на Василий Втори от 10 век се казва:,, По това време Той ни е дарувал на нас християните този светъл празник. И до днешни времена в православната църква на 1 септември , по време на литургията, се чете именно това евангелско четиво за проповедта на Спасителя.
Същият евангелски текст се четял от патриарха в специалният ритуал или празничната служба на 1 септември. Показателно е , че самият патриарх е четял Евангелието с изключение на този повод, само три пъти в годината: сутринта на Разпети петък и на литургията и вечернята в първия ден на Великден.
Във Византия църковна година не винаги е започвала на 1 септември. Като цяло тържественото честване на Нова година може да се счита за късновизантийски феномен.

Translate