понеделник, април 15, 2019

Константинос Пасарис- затворникът, който иска да стане монах на Атон

Таня Илиева


Констанинос Пасарис е роден на 9 март 1975 година в Атина, баща му е грък от Цикладите,а майка му е румънка. Започнал от ранна възраст престъпната си кариера. На 15 години е вече е попаднал в поправителен дом. Известен с прякора си ,, Звярът от Балканите" той е осъден през 2003 година и излежава доживотна си присъда е получил за двойно убийство и въоръжен грабеж, които са извършени през ноември 2001 година. Преди това в Гърция е осъждан за 18 престъпления включително и за пет убийства. Понастоящем е в затвора,, Герла"

Преди да бъде осъден е бил най-търсеният човек  в Гърция и най-известният престъпник.
Ръцете  му са окървавени от кръвта на обикновени граждани и полицаи, той успя да дискредитира ,, обезглави" гръцката полиция, като избяга от ареста.

Сега той е посветил живота си на Бог, като се надява , че ако бъде помилван някога , той иска да стане монах на Света Гора.

Известният престъпник Константинос Пасарис, човекът, който е наричан,, звяра на Балканите" и от 2001 година се намира в затвора,, Герла" който е строго охраняван в Румъния, изглежда е започнал да съжалява за престъпното си минало и като ,, черната овца" е започнал да се моли в тясната си килия, искайки  опрощение на греховете си и се надява, че един ден ще бъде помилван и да облаче расо и да се посвети изцяло на Господ.

 Зад тази промяна стои един свещеник, известен като,, светеца на затворниците" архимандрит Гервасиос Раптопулос. 88 - годишният архимандрит е основател на братството,, Света Ксения" , които е посетил на Великден преди 8 години, затворникът, който отчаяно е искал да се срещне с него.

След като е получил необходимото разрешение от румънското министерство на правосъдието, отец Гервасиос се е срещнал с Пасарис в присъствието на директора на затвора и четирима охранители, които са били тежко въоръжени и готови да стрелят във всяка минута.
Оттогава контактите между архимандрита и Пасарис стават по-чести, при тези срещи,,духовният баща" на Пасарис започва да го посещава и да му носи църковни книги- като някои се смятат за особено трудни за четене и предназначени за монасите от Атон. Престъпникът  постепенно е започнал да пости в сряда и петък и си налага монашески начин на живот, без да обръща внимание на подигравките и иронията на другите затворници.
Пасарис се събужда в 3 часа сутринта и започва среднощната служба и веднага след това той започва да се моли на светията на деня, след няколко часа казва Параклис, а вечерта казва Вечернята, а през нощта завършва с малкото повечерие.
Архимандрит Гервасиос споделя пред една от телевизиите в Гърция:
,, Когато го видях за първи път, той беше толкова съкрушен и се изповядва около половин час. Дадох му една много красива икона на света Богородица и му казах:,, Коста, това е една икона на света Богородица"
Той ми отговори:,, Отче, дай ми я, за да я целуна, но няма да я задържа, защото ми напомня за майка ми" За мен той е на пътя на покаянието и много обича атонските отци. Всички книги, книги които той чете говорят за покаянието. Той е мое духовно дете.

Православието приема в своята прегръдка всички хора и не отделя дори най-опасните престъпници. Случаят на Костас Пасарис не е изключение, защото според всички данни той съжалява за престъпленията, които е извършил, и при изповедта си пред своя духовен баща е споделил, че търси опрощение на греховете си и има желание един ден, ако бъде помилван да стане монах на Атон. Но първо трябва да бъде освободен от изтърпяването на двете доживотни присъди, на които е осъден.






Translate