сряда, октомври 18, 2017

Света великомъченица Злата Мъгленска

Таня Илиева

Злата Мъгленска е живяла през 18 век в Македония.Тя е родена  в бедно семейство от село Слатина,Мъгленско.Злата имала още три сестри. Тя притежавала рядка красота,смирение,благочестие и непоколебима вяра в Бог.Именно рядката и красота и донася изпитанията и ореола на великомъченица.
Един ден млад османец я издебнал и отвлякъл.Той имал намерение да се ожени за нея, но преди това и поставил условието да приеме исляма и да се отрече от вярата си.Тя не склонила,дори и пред молбите на семейството си.Тя била изтезавана без капка милост,след което била  обесена и посечена.Злата Мъгленска предала душата си на 18 октомври 1795 година.Свидетел на мъченията и смъртта  на великомъченицата е бил Тимотей,протоигумен на атонският манастир Ставроникита, именно на него Злата заръчала да се моли за душата и.Злата Мъгленска била погребана тайно от съселяните си. Канонизацията и била през 1912 година.

Българската църква я почита на 18 октомври,а Гръцката,Руската и Сръбската православна църква я почитат на 13 октомври,както е записано в житието и написано от преподобни Никодим Светогорец.

Любопитно: От 2009 година по идея на проф.д-р Пламен Павлов света великомъченица Злата Мъгленска е небесна застъпница на българките,които живеят в чужбина.
Учредена е награда на нейно име„Българка на годината“,която се връчва на 21 януари от Държавната агенция за българите в чужбина.         

Translate