четвъртък, октомври 19, 2017

Рилски манастир


Таня Илиева

Рилският манастир е ставропигия и се намира в югозападната част на България.Той е основан през 10 век от свети Иван Рилски.Намира се в световното наследство в списъка на ЮНЕСКО.

Манастира се намира близо до село Пастра и е най-големия   манастир в България.Той е построен на мястото на стара постница през периода 927-41 година от  свети Иван Рилски в Рила планина.В двора си има отбранителна кула и малка еднокорабна църква построени от протосеваст Хрельо през 1335 година.Тази кула е най-старата постройка,която е запазена от този период и по стил принадлежи към Търновската художествена школа.Параклисът„Преображение Господне“ се намира на  върха на кулата, и има много ценни фрески датирани от 30-те години на 14 век.

На 21 септември 1378 година е издадена Рилската грамота от цар Иван-Шишман, която е подпечатана със златният му печат,с нея се дават 20 села като феодални владения на манастира.
Дори османската власт през 1402 година потвърждава съществуващите права на обителта.Според един данъчен регистър останал от османски времена потвърждава и изброява поименно манастирското братство наброяващо 21 монаха.С помощта   на Мара Бранкович мощите на свети Иван Рилски са пренесени от Търново в Рилският манастир през 1469 година.

Манастирът е и книжовно и просветно средище.Развива се педагогическата дейност от Неофит Рилски,който основава килийно училище.Манастирът служи за убежище на Васил Левски,Ильо войвода,Гоце Делчев.

През 1778 година пожар изпепелява манастира.И той е възобновен от Алекси Рилец.Също има един голям пожар от 1833 година,като отново е възобновен от Алекси Рилец под ръководството  игуменът на манастира Йосиф Строителя.

В днешни времена  манастира е на площ 8800 кв.м,от които 5500 са застроени.

През 1976 година манастирът става национален исторически резерват, а през 1983 година става паметник на ЮНЕСКО.Монашеският статут на Рилският манастир е възстановен на 29 април 1991 година.




Translate