петък, октомври 20, 2017

Седемте реликви донесени в Европа от императрица Елена Константинополска

Таня Илиева

Света равноапостолна императрица Елена е една от най-важните исторически личности на ранната църква.Тя оказва голямо влияние върху сина си Константин Велики,за утвърждаването на християнската религия.През 320 година император Константин възлага на майка си да отпътува за Светите земи и да намери реликвите свързани с Иисус Христос и християнството като цяло.Това пътуване на Елена е първото голямо пътуване с цел поклонничество в историята на християнството.Тя намира местата свързани с историята на християнската религия и построява църкви и донася със себе си важни за църквата реликви.
  1. Истинският кръст на които е разпънат Иисус Христос е най-тясно свързаният предмет с името на императрица Елена.Нейната основна задача е била да го намери.Три кръста са били намерени под езическия храм,който Елена заповядала да разрушат.Предполага се,че това са кръстовете,на които са били разпънати Иисус Христос и двамата разбойници.Императрицата е изнамерила истинският кръст,като била положена една болна жена,която била излекувана.Кръстът последствие бил донесен в Европа.Най-голямата частица от него се намира в манастира Санто Торбио де Либена в Испания.
  2. Таблицата поставена от Пилат Понтийски на кръста с надпис INRI -„Иисус Назарянина,Цар Иудейски“-намерена от
    императрица Елена през 326 година. Тази таблица е изследвана през 1990 година и е доказано,че е автентична. Таблицата се пази в църквата Санта-Кроче.
3 Гвоздеите с които е бил прикован Иисус Христос са открити заедно с Кръста.Те са били четири на брой.Те се съхраняват в църквата Санта-Кроче в Рим.
4 Короната от тръни е другата реликва открита от императрица Елена.Най-голямата част се намира в Нотр-Дам дьо Париж.


5 Туниката на Иисус Христос се смята за мантията,която е носел  в деня на разпятието,и която е свалена от него преди да бъде измъчван и за нея войниците са хвърляли жребий.Тя се съхранява в катедралата в Трир,една от най-старите църкви в света.
6 Светата стълба е мраморна стълба в Рим.Първоначално се е намирала в Йерусалим,като се смята, че това е стълбата по която се е изкачил Христос в  двореца на Пилат Понтийски,за да бъде разпитан от римския губернатор.
Стълбата е монтирана близо до базиликата„Свети Йоан Латерански“,където са се изкачвали поклонници  в Рим в продължение на почти 17 века. Въпреки, че  до 4 век Йерусалим е бил в руини,вероятно местните власти са знаели къде се е намирал старият римски дворец.

7 Сред реликвите донесени от императрица Елена са мощите на тримата влъхви.Няколко години те са били в Константинопол,след това били преместени в Милано и най-накрая в Кьолн.Мощите се намират сега в катедралата на Кьолн в Германия.






                                                                                                                                                                                                                                                             

Translate