четвъртък, август 17, 2017

Слънчевото затъмнение и цар Езекия

Таня Илиева

На 21 август ще бъдем свидетели на пълно слънчево затъмнение( Луната ще затъмни Слънцето, хвърляйки земята за малко в мрак).Някои от нас ще го изтълкуват като природно явление,други като поличба от Бог. Затова ще разкажа как в библейските времена са изглеждали  тези явления.

Управлението на цар Езекия е влязло в историята като едно от добрите времена за Юдея.Но,както се случва той заболял тежко. Историята за болестта и неговото лечение се споменава в 4 Царства 20:1-11 и в Исая 38:1-7.
Според Библията, пророк Исая е бил изпратен да каже на Езекия,че ще умре от заболяването си да се приготви. Тогава Езекия отправил молитва към Господ за изцеление и пророк Исая още ненапуснал двореца,когато се завърнал при царя с друго послание:„ Господ ще те изцели и ще ти даде още 15 години живот.Сянката може да се движи напред или назад по откритото стълбище. Езекия избра сянката да се движи назад“( 4 Царства 20:10).

На 5 март през 702 година пр.н.е,  16 години преди смъртта на Езекия, се е появило забележимо слънчево затъмнение. Пътят му пресичал Арабския полуостров, а затъмнението на слънцето над Израел е било повече от 60% процента.

Ако сте на пътя на пълното слънчево затъмнение на 21 август, вие също можете да наблюдавате този рядък библейски знак. Но преди всичко трябва да предполагаме, че това е добра поличба и да не мислим за катаклизмите, които ни предричат в медиите.



Translate