вторник, август 25, 2020

Светите мощи на свети Козма Етолийски

Снимка: Николаос Цантирис
Светите мощи на свети Козма се намират северно от Аполония, на източния бряг на река Апсос, близо до село Коликодаси в Голяма Музакия и е един от най-големите религиозни паметници.
Мощите на светеца се пазят в Митрополията на Тирана от съображения за сигурност. Поставени са в дървена рака.
От скелета липсва черепът, който е откраднат през 1917 година от австро-унгарците и се намира в музей във Виена, и също има малки парченца които се намират в различни храмове в различни части на Гърция.

За това как е бил спасен манастирът на Свети Козма и гробницата му от атеистичния режим на Енвер Ходжа ни разказва Христос Митрос от Фиери, Албания :
Когато през 1968 година бяха забранени в Албания с държавен закон всички религиозни събития, от Тирана идва заповед да се съборят църквите и да изчезнат кръстовете от християнските гробове.
Полицейският  началник на Фиери взел със себе си подчинени и отишъл в манастира, за да го разруши.
Знаейки уважението на гърците към свети Козма той заповядал да започнат работата по събарянето  на гробницата на светеца.
Когато работниците нанесли първия удар върху нея, тогава силен звук нарушил спокойствието на пространството и силен огън изскочил от гробницата на светеца.
Работниците започнали да бягат и не искали да се върнат, въпреки че им казали, че  бомба останала от Втората световна война е избухнала.
Така гробницата на свети Козма не била осквернена и неговите мощи останали като балсам върху раните на християните които се надяват, че ,,желаното ще дойде".

Translate