четвъртък, септември 07, 2017

Личности:Касия Константинополска



Таня Илиева

Касия Константинополска е гръцка монахиня,основателка на един от женските манастири в Константинопол. Тя също е химнограф и композитор на църковна музика.Най-известното и произведение са стихирите звучащи  на Велика  събота.

Света Касия е родена в Константинопол  около 805 година в семейство на благородни ромеи. Времето в което е живяла е било управлението на  императорите Никифир Първи,Михаил Първи Рангаве,Лъв  Пети Арменец,Михаил Втори, Теофил и на неговият син Михаил Трети Пияницата, управлявал заедно с майка си императрица Теодора. Касия се отличавала с ум и високо образование. Във византийските хроники от онова време се споменава за дарбата и като поетеса и композитор. Запазени са гръцки ръкописи съдържащи нейни църковни химни, поуки и мнения по различни обществени въпроси.


В своята хроника Георги Кодин дава описание на манастира основан от Касия, а то е следното:„Манастирът на Касия е бил построен от нея, тази благочестива монахиня и прекрасна девица,съчинила много канони,стихири достойни за възхищение и приложила към тях музика по времето на управлението на император Теофил“.
Манастирът на света Касия се е намирал в столицата на империята Константинопол, недалеч от манастира на свети Дий,в долината на река Ликос.Симеон Магистър историк от онази епоха ни дава сведения  за причините довели до решението на Касия да остави светският живот и да влезе в манастир. 
Тук има  разногласия при учените за годината на събитията едни казват,че те са станали през 830 година,а други считат за вероятно  най-точна 821 година.
Втората дата е най-вероятна,защото император Теофил е бил около 16-17 години и баща му Михаил Втори е бил решил да го направи свой съуправител и да го ожени. Майката на Теофил решила да предостави възможност на сина си да си избере невеста. Това била обичайна практика във Византия относно императорите през 10 век.Симеон Магистър казва,че майката на Теофил се казва Ефросина,но това е грешка,Ефросина е втората съпруга на император Михаил и мащеха на Теофил, майката на принца се е казвала  Текла и е починала през 924 година. Текла дала една златна ябълка - това е явен намек за историята на Парис,който е трябвало да избере най-красивата от богините, така и Теофил е трябвало да си избере невеста.Между кандидатките  за императорска невеста са били Касия и Теодора. Теофил бил поразен от красотата на Касия,приближил я и дал гатанка, за да изпита и ума и,той казал„От жената е произлезло всичкото зло на земята“-цитат от словото на свети Йоан Златоуст за Благовещение на Пресвета Богородица, но Касия продължила цитата„от жената произлиза доброто“- това научаваме от трите писма съхранили се от кореспонденцията и с нейният наставник свети Теодор Студит. Касия  казала нарочно тази фраза, за да не бъде избрана от императорският син за невеста, и така и станало златната ябълка отишла при Теодора станала впоследствие светица почитана от Църквата. Заслугата на Теодора е,че е възстановила иконопочитанието и свикването на нарочен църковен събор. Симеон Магистър разказва за императорската сватба следното:„Те били бракосъчетани от патриарх Антоний в църквата посветена на свети архидякон Стефан.Касия изгубила короната, основала манастир, където изживяла живота си като монахиня, тя била преизпълнена с мъдрост и любов към Бог и съчинила много богослужебни текстове“.  Така Касия приела монашество, по време на управлението на император Михаил Втори.

Във Византия се отнасяли с възхищение спрямо произведенията на Касия. Никифор Калист Ксантофул е причеслил към великите химнографи като Теодор Студит, Козма Моюмски,Андрей Критски.
Света Касия е единствената жена химнограф и нейните произведения се използват в богослужебната практика на Църквата.Тези произведения са:канона на Велика събота, канона за упокой на мъртвите, стихирите на Велика сряда,стихирите на Рождество на Йоан Предтеча и на мъченик Евстратий.

Паметта на света Касия се почита на 7 септември.

„Обичай всички, но не се доверявай на всички“.
„Ненавиждам прелюбодееца,който осъжда блудника“.Касия Константинополска


Translate