понеделник, август 19, 2024

Свети мъченици Севериан и Мемнон и свети 38 мъченици Пловдивски


 Таня Биринджиева
 Тези свети мъченици са изповядали вярата си в името на Спасителя по времето на Голямото гонение( 303 - 305 година)

Свети мъченик Севериан произлиза от семейство на благочестиви християни . Баща му Петроний е бил родом от Тракия, а майка му Мигдония била родом от град Сиде в Памфилия. Те били въведени в християнската вяра от епископ Ксенофонт, който бил възпитан в традиция , датираща от свети апостол Йоан Богослов. За да избегнат гоненията , Мигдония и Петроний напуснали Памфилия и се заселели в тракийския град Филипополис, родината на Петроний. Малко след като пристигнали проконсулът Апелиан издал заповед да бъдат екзекутирани тридесет и осем християни(екзекуцията е извършена на 14 май), така че Петроний и Мигдония отново решили да избягат.

Техният син Севериан, който бил надарен от Бог с физическа сила и несравнима смелост, обаче решил да остане, за да изповяда своята вяра в Бог и да бъде удостоен с венеца на мъченичеството. През нощта му се явил сам Христос пред него във видение и му заповядал на сутринта да отиде при източната порта на града, където той ще понесе своето мъченичество. Сутринта пристигайки там, Севериан срещнал един центурион по име Мемнон. Като отвел воина настрана, той му обяснил великата тайна на нашето спасение и го убедил да се откаже от безплодното поклонение на идолите, за да може в Христос да се роди отново за вечен живот.
 
До Апелиан стигнало, че Севериан е проповедник на вярата и Апелиан го призовал на съд. Тъй като той показал непоколебима решителност, магистратът го предал на Мемнон, без да знае , че той е приел християнството. Севериан и Мемнон оставени сами, започнали да се насърчават взаимно да издържат всякакви мъчения в името на Христос.

На следващата сутрин, явявайки се пред съда, и двамата изповядали вярата си. Апелиан заповядал Мемнон да бъде бит без милост с камшик , а челюстите на Севериан били счупени. След това те били поставени в тежки вериги и принудени да следват владетеля до Адрианопол и след това до Визиум.  Там те пак били разпитани и те заявили, че нищо не може да разклати тяхната вяра в Христос. Тогава тиранинът заповядал да опънат Мемнон между две колони и войниците използвали куки, за да изрежат три ремъка от кожата му, от главата до краката. Светецът бил радостен , че е успял да издържи такова трудно изпитание, и възкликнал:,, Знайте, че като жертвах тези три парчета кожа, получих Светата Троица". На трети юли палачите отрязали ръцете и краката му и гохвърлили в гореща пещ. В мига, когато той предал духа си, се чул небесен глас, който благословил мъченика да се присъедини към сомна на светиите.
Севериан също бил предаден на мъчения: плътта му била разкъсана с железни куки. И точно както по времето на мъченията на Мемнон, глас от небето насърчил мъченика. Палачите , като го чули, останали като зашеметени. Въпреки това те сложили нагорещени пръстени на краката на светеца, а след това четирима войници го хванали и, като го разпънали на кръст, започнали да режат части от тялото му. Плътта на мъченика обаче не се поддала на техните усилия. Неспособни да продължават с мъченията, воините спряли, осъзнавайки, че Севериан е защитен от Божествена сила. След това му сложили колан от нажежен метал. На 23 август свети мъченик Севериан е обеглавен на високото място западно от град Визия.

Тридесет и осем други свети мъченици, които изповядваха вярата на Христос чрез проливане на кръвта им, някои във Визия, а други във Филипопол. Техните имена са: Орион, Анатилин, Молий, Евдемон, Силван, Савин, Евстатий,  Стратон и Восва, родом от Византия. Тимотей, Палмат, Мест, Никон, Дифил, Дометий, Максим, Неофит, Виктор, Рин, Сатурнин, Епафродит, Керка, Гай, Зотик,Кронион, Анф,Ор, Зоил, Тиран, Агат, Панстен, Ахил, Пантир, Хризант, Атенодор, Панталеон, Теосевий и Генефлий, родом от Филипопол. След като им били отрязани ръцете и краката, те били хвърлени живи в огъня също като Мемнон.

Translate