неделя, август 18, 2024

Чудото на планината Тавор




 Таня Биринджиева
 Планината Тавор( на иврит:Har Tavor) е хълм , който се издига на 500 метра над долината Израел в района на Галилея. Поради важното си разположение по пътя север-юг, тя е била важна крепост в старите времена. Според Писанието на тази планина е мястото на Преображението на Господ Иисус Христос. 
Всяка година на 19 август, когато се отбелязва празникът на Преображение Господне, според Юлианския календар, който следва Йерусалимската патриаршия може да се наблюдава за кратко време т.нар Светият облак , който се спуска над планината. Това е явление което няма своето научно обяснение. Свидетели стават на това чудо хиляди хора и то може да се наблюдава с просто око.

Появата на чудото започва след Всенощното бдение, когато събралите се вярващи излизат след края на Божествената литургия и пеят песнопения.
 Чудото започва винаги по едно и също време независимо колко е ясно небето. Около 4:00 часа с приключването на Божествената литургия то вече може да бъде видяно. Това явление е подобно на Божествения огън, който слиза всяка година по едно и също време на Божи гроб на Велика събота. Светият облак слиза само върху православния манастир в планината Тавор. Когато Светият облак се спусне, той озарява района с наситен ароматен червеникаво-бял( според свидетелството на някои) оранжев цвят в разгара на нощта. Ароматът се разпространява като аромата на тамяна, въпреки че има разлика от тамяна.
 
Вярващите хора възприемат това събитие и възхваляват Господ за благословията и освещаването, който Светият облак носи. Вярващите продължават своите химни към Всевишния, и облака изчезва. Хората се разотиват с сърца изпълнени с голяма радост, че са станали свидетели на това ежегодно случващо се чудо, което затвърждава тяхната вяра.
Науката не може да обясни тази мистерия, която се спуска всяка година над планината Тавор, където според Светото Писание се е случило Преображението Господне.

Translate