събота, юли 29, 2017

Хилендарски манастир

Таня Илиева

Манастирът Хилендар е посветен на Рождество Богородично. Той е съществувал още през 10 век, но се случило така че, да бъде обезлюден. Първо той се е наричал на името на пустинника Георги Хилендар, той се е подвизавал в манастира в края на 10 век. От първоначалния вид на манастира се е съхранил само един кладенец. През 1198 година император Алексий Трети Ангел издал указ за предаването на манастира на сръбския светия Сава и неговия баща Стефан Неман. Те двамата възстановили  обителта. Ктитори на манастира са също крал Стефан Урош Милутин и Стефан Душан. Ставайки най- значителна от славянските обители на Атон, Хилендар е мост между Сърбия и Византия, център на исихазма и основен негов разпространител в славянския свят. Всички предстоятели на Сръбската църква са свързани с манастира.

Хилендар е бил покровителстван от руските царе и византийски императори като Андроник Втори и Михаил Седми Палеолог.

През 18 век са преобладавали българските монаси.Тук е написана,, История славянобългарска"от Пайсий Хилендарски, тук е пребивавал и екзарх Антим Първи.

Катедралата в Хилендар е построена през 13 век, на мястото на старата катедрала. Това е една от църквите на Света Гора, която се слави със своето великолепие.Фреските са от 1320 година и са дело на Георги Калиергиу от гръцката провинция Македония. Дървеният иконостас се датира от 1774 година, някои от иконите са от 16 век.Зад тях има стар мраморен иконостас.В западната част на притвора може да се види изображение на крал Стефан Урош Милутин и до него византийския император Андроник Втори Палеолог. Там може да се види хоругвата подарена от крал Александър Първи Обренович през 1896 година.

През 1200 година е била изградена Кулата на свети Сава.Също има и един параклис посветен на свети Йоан Кръстител и един параклис посветен на Арахангелите. Също могат да се видят и два кипариси подадени от свети Сава. Камбанарията на манастира се намира в източната част на обителта.Също има и един параклис посветен на свети Йоан Рилски, на юг е манастирската болница и параклиса на Света Богородица.

Вътре в катедралата в дясно от клироса се намира посребрената гробница на преподобни Симеон, основателя на манастира.

В обителта се съхранява фиала с кръвта на Иисус Христос, част от Кръста Господен, трънения венец, пелените на Иисус Христос и част от смирната от подаръците на влъхвите. Също се съхранява главата на пророк Исая, мощи на свети великомъченик Пантелеймон и Теодор Стратилат, на мъченик Евстратий и мъченица Марина, свети Григорий Богослов, на патриарсите Евтихий и Никифор Ц
Константинополски.


Translate