неделя, юли 30, 2017

Частицата от мощите на свети Николай Мирликийски Чудотворец се завърнаха в Бари

Таня Илиева

Частицата от мощите на свети Николай Мирликийски чудотворец беше върната в град Бари с полет от Санкт Петербург. Делегацията на Ватикана е била ръководена от кардинал Курт Кох, епископа на Бари- Бинтонто, монсеньор Франческо Какучи, ректора на базиликата свети Никола в Бари,отец Чиро Капостото и представители на Московската патриаршия. Делегацията е била посрещната от епископ Назарий от Кронщад, игумен на лаврата,, Свети Александър Невски", която е приютила делегацията на Ватикана по време престоя им от 26 юли до 28 юли в Москва.

На 27 юли делегацията на Ватикана е била приета от Волколамския митрополит Иларион.

На 28 юли кардинал Курт Кох и останалите придружаващи го са били приети от патриарх Кирил.Бил е отслужен съвместен молебен пред мощите на свети Николай Мирликийски, преди завръщането им в Бари.

Урната с частицата  от мощите на светеца е пристигнала в Бари в 19 часа на 28 юли, и е била занесена в базиликата на светеца, където е била отслужена вечерня.Частицата от мощите са били положени в гробницата в присъствието на нотариус, който е съставил документ удостоверяващ, който удостоверява за бъдещите поколения,, завръщането на свети Николай Мирликийски Чудотворец.

Свети Николай Мирликийски е почитан от всички християнски църкви и деноминации.Пред мощите му да се поклонили около 2 милиона и половина души.













Translate