понеделник, юли 31, 2017

Чудотворната икона на Хилендар: Пресвета Богородица Троеручица

Таня Илиева

Чудотворната икона на Хилендар е иконата на Пресвета Богородица Троеручица. Тя е свързана с живота на преподобни Йоан Дамаскин, виден богослов, един от противниците на иконоборческата ерес, насадена от император Лъв Исавър.Императорът оклеветил Йоан Дамаскин, като изпратил писмо от името на Йоан,в което той уж предлагал своята помощ на императорът,да нападне своя повелител емира. Емирът заповядал да бъде отсечена дясната ръка до китката на Йоан. През нощта Йоан Дамаскин прилепил отсечената си ръка пред иконата на Пресвета Богородица, и така цялата нощ се молил.Получил изцеление.В знак на благодарност към Пресвета Богородица за своето изцеление,Йоан поръчал да се направи една сребърна ръка и поставил на иконата.След това Йоан приел монашество и постъпил в лаврата на свети Сава Освещени.Там иконата престояла около 500 години, докато не била посетена лаврата от сръбският принц Растко Неманя( свети Сава Сръбски), който била предадена. 

Първоначално иконата била занесена в Сърбия, но избухнал бунт,и иконата била сложена на едно магаре и то било пуснато да ходи по волята на Пресвета Богородица. Така иконата достигнала до Хилендар.

Първоначално иконата била сложена в олтара на катедралата в Хилендар. Но се случило, да започнат разправии, кой да стане игумен, монасите не могли да решат.Един ден те видяли,че иконата се намира на мястото на игумена.Върнали я обратно в олтара, но на следващия ден пак била на същото място.
И така три пъти, накрая братството решило Пресвета Богородица да бъде тяхна игуменка. До ден днешен в Хилендар няма избран игумен, а когато е нужно да се вземе важно решение, монасите вземат благословия от своята игуменка. Интересен факт е,че тази икона е двустранна, на едната страна е Пресвета Богородица, а от другата страна е свети Николай Мирликийски чудотворец.

Translate