четвъртък, юли 27, 2017

Свети великомъченик Пантелеймон

Таня Илиева

Свети великомъченик Пантелеймон е роден в град Никомедия, през 275 година, в семейството на знатния езичник Еусторгий, и бил въведен в християнската вяра от майка му, която е била християнка, нейното име е било Евбула.Тя починала, когато е бил много малък.Под влиянието на баща си е получил прекрасно за онова време образование.Панталеон( до връщането му в християнството е носел това име, което означава,, лъв във всичко") изучил медицината при един от известните лекари по онова време Ефросин. След това той бил назначен за лекар на император Максимин.Младият лекар се завърнал към християнството благодарение на един свещеник на име Ермолай.След смъртта на баща му,той придобива голямо богатство.

Негови завистливи колеги го наклеветили пред император Диоклециан.Императорът искал да го спаси и се опитал да го откаже от вярата в Иисус Христос.Панталеон обаче открито изповядал вярата си и като доказателство за това излекувал един паралелки( болест нелечима по онова време). Независимо от това, той бил осъден на смърт от императора, който сметнал това чудо за магия. Тялото му било горено с факли.Христос многократно се явявал да го укрепи и оздрави.След това разпалили огън и сложили един казан с разтопено олово, но когато ги пуснали вътре, огънят изгаснал и оловото станало студено.Бил хвърлен в морето, но не потънал.Тогава го хвърлили на дивите зверове, но не бил разкъсан.Бил вързано за колело,но въжетата се скъсали и колелото се счупило.Накрая бил посечен.Той в сетния си час се помолил за палачите.От този момент той се наричал Панталеймон (всемилостив).
Първите сведения за почитта към свети великомъченик Пантелеймон са при Теодор и Прокопий Кесарийски.Светият великомъченик е почитан като покровител на лекарите и акушерките в западната църква, също той е един от четиринадесетте светии помощници.

В Константинопол се съхранява една фиала, за което се смята,че е съдържа част от кръвта на свети великомъченик Пантелеймон.
Част от мощите на свети великомъченик Пантелеймон


Черепът на свети великомъченик Пантелеймон


Translate